367 nya coronafall på söndagen – stort utbrott i Jyväskylä

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 367 coronavirusfall i Finland på söndagen. Dessutom härjar viruset rejält i Jyväskylä.

Institutet för hälsa och välfärd registrerade 367 nya fall av coronasmitta på söndagen.
SPT
31.01.2021 15:07
Institutet för hälsa och välfärd registrerade 367 nya fall av coronasmitta på söndagen. Det totala antalet smittade är nu 45 238 finländare, uppger institutet. Cirka 1 958 coronatest har gjorts det senaste dygnet.
Sammanlagt 4 755 coronafall har registrerats de senaste två veckorna. Det innebär att incidensen, alltså antalet smittade per 100 000 personer under de 14 senaste dagarna, är 85,8. Siffran var 81,9 på lördagen.
Största delen av de nya coronafallen upptäcktes i huvudstadsregionen. I Helsingfors noterades 85 nya fall på söndagen. Jyväskylä gick under helgen in i fasen för samhällsspridning med sammanlagt 1 196 smittade. Den brittiska varianten av coronaviruset antas ligga bakom den snabba smittspridningen i Jyväskylä.
Enligt fredagens siffror är det hittills 671 finländare som har dött av covid-19 (som orsakas av coronaviruset). Sammanlagt 126 coronasmittade patienter vårdas för närvarande på sjukhus och 20 av dem vårdas på intensiven.

24 virusfall på sjukhus i Tammerfors

Två avdelningar på Tammerfors universitetssjukhus plågas av coronaviruset. Åtta nya fall av coronasmitta upptäcktes i samband med nya tester i slutet av denna vecka.
Tre av fallen uppdagades på sjukhusets neurologiska avdelning i Hatanpää och fyra fall registrerades på centralsjukhusets canceravdelning. Såväl patienter som personal har smittats. De smittade har satts i karantän.
Tammerfors universitetssjukhus har hittills upptäckt 24 fall av coronasmitta, som alla kan härledas till samma smittkedja som härjar på sjukhuset. I tio fall är det patienter som har smittats och i 14 fall är det personer som tillhör sjukhusets personal som bär på smittan.
Tammerfors universitetssjukhus fortsätter smittspårningen och coronatestningen på måndag och går ut med ytterligare information om situationen på tisdag.

ANDRA LÄSER