Ny karatemetod används i Ingå

Karateföreningen Inkoo Karatedo är den enda föreningen som erbjuder möjlighet till kampsport i Ingå. Som sådan fyller den en funktion, anser aktiva.

Passar alla. Karate går bra att träna över generationsgränserna. Essi Niiranen och Rebecka Malmberg tränar sparkar.

– Det finns definitivt en nisch för vår förening, alla vill inte friidrotta, säger Robert Malmberg, som är föreningens lokala kontaktperson.

Den verkliga eldsjälen, grundaren och föreningens ordförande är nämligen inte Ingåbo, utan kommer från Kyrkslätt. Oiva Tyni är ordförande för karateföreningen Kibudo i Kyrkslätt och var den som tog initiativ till att grunda en karateförening i Ingå. Orsakerna var flera. En var att Tyni ville utöka möjligheterna för tränare i Kibudo att utvecklas och ta ansvar för egna grupper. En annan var att Tyni har utvecklat en egen metod att undervisa i karate, och då är det önskvärt att den används i fler än en förening.

– Metoden heter Tayo-ryo och utgår ifrån individens fysiska och psykiska egenskaper i stället för att stirra bara på kraven i karaterörelserna. Traditionellt har karate undervisats så att en person ska sättas in i en viss form oberoende av personens egenskaper, säger Tyni.

Idrottsexamen gav gnistan

Den nya metoden skapade Tyni efter att ha tagit en yrkesexamen i idrott vid Kisakallio. Där upptäckte han att den moderna synen på idrott och motion är annorlunda än den filosofi som undervisning av karate grundar sig på. Han ville kombinera dessa insikter med sin passion, karate, som han sysslat aktivt med sedan 1981.

Tayo-ryo skapar stigar in i karatens värld för många olika typers människor.

– Om en person är styv i kroppen är det helt onödigt att fokusera på att få sparkar upp i huvudhöjd, eftersom det aldrig kommer att lyckas.

Tack vare den nya metoden kan till och med en 65-åring uppnå svart bälte i karate, eftersom Tyni utgår ifrån att vi alla har förmågan att lära oss nya rörelser i kroppen.

Målet på juniorgrupper

Karatedo Inkoo har ett tjugotal aktiva medlemmar. I föreningen tränar unga och vuxna i samma grupp, och därför är åldersgränsen för verksamheten satt på tolv år. För stora skillnader i deltagarna gör det svårt för tränaren att hålla en god nivå för alla i gruppen.

– På sikt är det meningen att vi ska försöka skapa egna juniorgrupper men det kräver lite mera utbildning av tränare innan vi är så långt. Det går till nästa år. Vi är medvetna om att det finns mycket annat utbud i Ingå och att orten inte är stor. Föreningen är inte menad att bli en massförening, säger Tyni.

Robert Malmberg hör själv till de pappor som är engagerade i verksamheten tillsammans med sina barn. Han anser att karate är både god motion och fostran.

– I karate lär man sig att respektera träningsplatsen, tränarna och motståndarna. Det har en uppfostrande verkan. Dessutom förbättrar det koncentrationsförmågan och ger samhörighet i gruppen.

Slag bäst då de undviks

I dagens oroliga värld anser Malmberg också att det kan vara bra för envar att kunna lite självförsvar.

– Fast den bästa fajten är ju då man kan avvärja slag och springa därifrån, säger han.

Föreningen har en grundkurs på gång under hösten och trots att den redan kört i gång är nya medlemmar välkomna att bekanta sig med verksamheten. Ingen behöver binda sig första gången utan man är välkommen att titta och känna efter först.

– Det är bra om ungdomar kan pröva på lite olika slags hobbyer. Det finns ju mycket annat att syssla med i Ingå men karate är något lite annorlunda, säger Malmberg.

Efter grundkursen får man göra bältesprov för gult bälte. Därefter byggs kunskaperna på efterhand. Beroende på ambitionsnivån och antalet träningsgånger i veckan kan man så småningom nå till och med svart bälte.

– Jag har tränat tidigare, liksom några andra av papporna, men nu tar jag det mera som motion.

ANDRA LÄSER