Sjundeå avböjer renoveringsbud

Tandkliniken i Sjundeå flyttar till en ny byggnad. Tekniska nämnden avslog ett erbjudande av Sparbanksstiftelsen om att renovera det gamla bankhuset för ändamålet.

Sparbanksstiftelsen har närmat sig kommunen med ett erbjudande om att renovera nedre våningen av det gamla bankhuset i kommuncentrum för tandklinikens behov, men så att kommunen återbetalar renoveringen under tio år plus betalar hyra för lokalerna. Tandkliniken behöver få nya verksamhetsutrymmen så snabbt som möjligt på grund av dålig inomhusluft.

Anbudet ansågs ändå i tekniska nämnden inte vara det lämpligaste för kommunen i nuläget då man inte vet vad som händer med alla reformer som planeras.

– Om det plötsligt går så att det inte ska finnas tandläkare i Sjundeå om fem år och kontraktet med Sparbanksstiftelsen går på tio år så sitter vi fast i det, säger tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP).

Går att göra om efter behov

I stället gick tekniska nämnden in för alternativet att upphandla en ny elementbaserad byggnad, som ska uppföras intill den gamla tandläkarstationen. En ny byggnad beräknas kosta 700 000 euro. Till den summan tillkommer också kostnader på 100 000 euro för att återställa nedre våningen i det gamla bankhuset, där kommunen låtit göra ändringar för det daghem som tidigare verkat där.

– Den nya byggnaden är flyttbar, så om det händer något med tandvården så kan vi göra om huset till något annat, säger Dahlqvist.

En förutsättning för att bygga den nya tandkliniken är att riva det gamla radhuset där tandvården nu är inhyst, vilket innebär ytterligare kostnader på 150 000 euro.

Ny klinik på våren

Ärendet går vidare till kommunstyrelsen som ska behandla frågan vid sitt möte den 27 november. Om kommunstyrelsen ger projektet grönt ljus kommer tekniska avdelningen att konkurrensutsätta byggnaden.

– Målet är att vi tre-fyra månader efter att beslutet om leverantör är fattat skulle ha en ny fungerande tandklinik. Kanske i april, säger Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio.

ANDRA LÄSER