Brankis i Karis får hiss

Brandkårshuset i Karis förses med hiss. Projektet förverkligas med hjälp av bidrag. Sparbanksstiftelsen är en av flera bidragsgivare.

Tillägg. Brankis blir mer tillgängligt då lokalen får hiss.

Alla som vill kan från och med slutet av april åka hiss i Brankis. Diskussionen om hiss dök upp inom styrelsen för föreningen Karis pensionärer för flera år sedan. Föreningens ordförande Tor Wernér har varit aktiv i projektet.

– För äldre och för personer med funktionsnedsättning är det speciellt jobbigt att gå i trappor. Det behövs en hiss, säger han.

Med den förklaringen vädjade föreningen till brandkåren att förse lokalen med en hiss.

Total finansiering

Werners huvuduppgift har varit att hitta finansiering till projektet. Kostnaderna för hissprojektet blir ungefär 120 000 euro. Projektet finansieras till hundra procent av de stora bidragsgivarna Sparbanksstiftelsen och Pomoväst samt Sophie von Julins stiftelse och Andelsbanken.

Karis FBK renoverar i lokalen

Ulf Österman på Karis FBK berättar att de inte satsat pengar på hissen.

– Vi har inte haft pengar eller möjlighet till ett hissprojekt. Pengarna går till att sköta lokalen i allmänhet, säger han.

Karis FBK har samtidigt passat på att göra andra arbeten.

– Toaletterna har renoverats och vi bygger dessutom en handikapptoalett. Köket har också renoverats så att hissen ska få plats, säger han.

Hissarna stoppar spring i trappor

Lokalens toaletter finns på nedre våningen, medan föreningsmöten och evenemang hålls en våning upp i festsalen.

– Det är inte så jobbigt att ta sig upp till möten, men att gå upp och ner till toaletten blir kämpigt för de som har svårt att gå, säger Tor Wernér.

En större samhällsnytta

Ulf Österman tror att hissen kommer att underlätta för många.

– Vi behöver själva hiss för till exempel catering. Brankis är enda festlokalen i området i den här storleken och används av många så hissidén var inte så tokig, säger han.

Tor Wernér tror att publiken kommer öka i samband med hissen.

– Hissen kommer att ha en större samhällsnytta, säger han.

ANDRA LÄSER