Hög standard även på låga höjder

På lördag ordnas Billnäs Games för femte gången, med ovanligt professionell inramning för en tävling på nivå 1. Redan nästa år kan tävlingen växa på flera sätt.

Billnäs Games. Det blir cirka hundra starter vid årets tävlingar om prognosens regnväder inte ställer till det alltför mycket. På den här arkivbilden klarar Sandra Lönnberg ett hinder.

Tävlingarna ordnades första gången 2012 i samband med att Billnäs Ridcentrum firade 30 år.

De har sedan blivit en årlig tradition som riktar sig till yngre ryttare och tävlingsryttare på hobbynivå. Till skillnad från de flesta andra tävlingar på den här nivån har man ordentliga priser, som presentkort till hotellveckoslut, kryssningar med mera.

– Vi satsar på arrangemangen och banorna är snäppet mer krävande än vanligt på den här nivån. Det är sällan man på den här nivån kan nå samma stämning som från större tävlingar, säger primus motor och toppryttaren Jessica Aminoff.

Hon upplever att många ryttare uppskattar att det ordnas en tävling av den här typen på nivå 1. Om allting går enligt planerna kan tävlingen ändå stiga i nivå nästa år eller helt enkelt utvidga till klasser även på nivå 2.

Ridplanen som nu är den ursprungliga från 80-talet ska nämligen bli större och förbättras, vilket ger nya möjligheter.

– Det är främst en pengafråga. Dagens melodi med ridunderlag är krävande. Planen måste bli större och underlaget bytas, men om allt går enligt planerna kan vi börja bygga om planen i år, säger Aminoff.

Fler tävlande

Om vädret inte ställer till med problem blir det cirka hundra starter i sju olika klasser på nivå 1 på lördag, med start klockan 9. Hindren är mellan 40 och 110 centimeter höga.

Ryttarna är i huvudsak västnyländska, men en del kommer också från huvudstadsregionen.

Billnäs Ryttare har förstås många egna med.

– Som förening har vi vuxit starkt i antalet tävlande, ryttare från många stall är med, säger Aminoff som själv är tränare för 30-40 aktiva elever.

Ibland har hon också deltagit i tävlingarna själv fast hon tävlar både internationellt och på nivå 4 och 5 i Finland (5 är högsta nivån).

Lugnt men segerrikt

Årets säsong har för hennes del börjat lugnt, även om det blivit bland annat en seger på nivå 4 i Ypäjä Spring Show och tre starter på internationell nivå med prisplacering i alla med hästen Cathella.

– Jag trodde jag skulle delta i Grand Prix-serien, men min bästa häst är inte i skick. Om han blir det är jag senare i sommar med i GP och förhoppningsvis FM, säger Aminoff som också ridit hem segrar i unghästserien i vår.

Ett exempel är Tusby Derby. Där gick det också bra bland annat för hennes elev Nathalie Lindblad som börjat klara sig bra på nivå 2 och tog en tredjeplats i sin debut på 110 cm banhoppning.

Därtill har dressyrryttaren Hanna-Mari Selçuk startat sin tävlingssäsong med en vinst i lätt A och en andra plats i medelsvår B på nivå 3 i Lieto den 5 maj.

Stark comeback

Från början av säsongen lyfter Aminoff speciellt fram en ryttare: Johanna Lindblad.

Hon har återupptagit tävlandet i handikappsridning efter en längre paus som kommit sig av att både hon och hästen Kain Aapeli haft hälsoproblem.

Efter ett och ett halvt år gjorde hon i vår comeback med en andraplats och en seger på nivå 3 i handikappsridning, vid tävlingarna Ypäjä Spring Dressage.

– Det är en stark comeback och hon siktar på Nordiska Mästerskapen i år igen, säger Aminoff.

Representationsryttare 2016

Nivå 3-5 (nationell): Jessica Aminoff, Johanna Linblad, Hanna-Mari Selçuk, Patricia Westman, Denise Rannankari, Fanny Rannankari.

Nivå 2 (regional): Karin Schreiber, Sofia Koistinen, Riikka Niemistö, Annika Huuskonen, Ines Latvala, Felicia Helenius, Kristina Gardberg, Nathalie Lindblad, Laura Grünn, Michaela Pertiö, Emma Tahvonen, Alina Nikula, Nora Eränpalo.

ANDRA LÄSER