Falsk känsla av konsensus

"Själv vill jag tänka så att kriget har synliggjort skillnaden mellan demokrati och totalitarism. Man kan demonstrera mot kriget både i Ryssland och i Finland (eller i vilket annat demokratiskt land som helst), men det är bara i Ryssland som man riskerar upp till femton år i fängelse".

06.05.2022 14:30 UPPDATERAD 06.05.2022 15:17
En stor majoritet av befolkningen i västliga demokratier har varit uppriktigt chockade över det ryska anfallskriget i Ukraina. Då FN i mars röstade om att fördöma Rysslands aggression mot Ukraina, stödde 141 länder förslaget, medan Ryssland och fyra andra länder röstade emot och 35 avstod från att rösta. Men, som bland annat Alexander Stubb nyligen har påpekat, är världen långt ifrån av samma åsikt i den här saken. Över hälften av världens människor bor i länder som inte var beredda att rösta mot Ryssland.
I vår liberaldemokratiska välfärdsbubbla har vi inte riktigt koll på hur mycket förståelse för Ryssland det egentligen finns i världen. Det är svårt för oss att föreställa efter alla de grymheter som den ryska armén har utsatt den ukrainska civilbefolkningen för, att det skulle finnas sympati för någon annan än Ukraina. Ändå finns det många länder, främst i Sydamerika, Afrika och Asien, där ledarna och stora delar av befolkningen anser att Ryssland, helt berättigat, reagerar på Natos expansion.

ANDRA LÄSER