198 nya fall av covid-19 i Finland – Belgien nådde nytt tragiskt rekord och kan vara värst i världen

Enligt fredagens uppgifter vårdas 176 personer på sjukhus och av dessa får 29 intensivvård på grund av coronaviruset. Bild: Jeanette Östman/SPT

Flest nya fall i Finland under det senaste dygnet har bekräftats i Helsingfors.

På söndagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd 198 nya fall av covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset. De tre kommuner som fått flest nya fall under det senaste dygnet är Helsingfors (+43), Vanda (+15) och Tavastehus (+14).

På lördagen rapporterades 324 nya fall och på fredagen 296 nya fall av covid-19.

Enligt fredagens uppgifter har totalt 586 dödsfall med koppling till covid-19 rapporterats. 176 personer vårdas på sjukhus och av dessa får 29 intensivvård.

Över 20 000 döda i Belgien

Belgien har för sin del passerat en tragisk milstolpe när antalet avlidna i covid-19 i landet tickade upp förbi 20 000, enligt siffror från landets myndigheter. Landet är världens kanske värst drabbade.

Belgiens dödssiffror innebär att landet hamnar i tragisk världstopp i relation till antalet invånare, mikronationer undantagna. I Belgien har nu 1 700 personer per miljon dött med covid-19, motsvarande siffra i Italien är 1 400 och i USA 1 100. I Sverige har 900 personer avlidit i covid-19 per miljon invånare.

Över hälften av dödsfallen i Belgien har skett på landets äldreboenden. En brasklapp är dock att Belgiens dödssiffror kan innehålla kategorier som inte finns med i en del andra länder.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Mer läsning