Voutilainen vill se en vinnande attityd i landslaget

Då Finland inleder VM-kvalet med att möta Färöarna på fredagskvällen vill Ellen Voutilainen se ett lag som tror på sig självt och som inte tänker på tidigare motgångar.– Vi vet att vi är duktiga spelare och bra på det vi gör. Det ska vi köra på och det ska synas på planen, säger hon.

Försvarar. Ellen Voutilainen är bland de yngsta i landslaget men kan ändå räkna med att få en ledande roll i VM-kvalet tack vare sitt starka försvarsspel.
Filip Saxén
30.11.2018 12:00 UPPDATERAD 30.11.2018 12:41
För ett år sedan gjorde den då 17-åriga Ellen Voutilainen landslagsdebut då Finland mötte Estland i en dubbellandskamp. Sedan dess har mycket hänt.
Då hon drog på sig landslagsdressen i slutet av november i fjol höll hon till i Nacka HK:s damjuniorer i division 1, ett utvecklingslag för storklubben Skuru IK.
Då hon ett år senare förbereder sig för sina första kvalmatcher med landslaget är det en 18-årig ligaspelare som ser fram emot att ha en stor roll i landslagsdressen efter att hon lyckats slå sig in i Skuru IK:s stenhårda spelartrupp.
– Jag är väldigt nöjd med min säsong hittills. Jag har fått spela mer än väntat och trivs i min roll i laget, säger hon.
Voutilainen har spelat i samtliga nio SHE-matcher (svenska ligan). Om man bara ser på statistiken kunde man tro att det inte varit någon kanoninledning på säsongen för Sjundeå IF-produkten. Två mål på nio matcher är betydligt mindre än vad Voutilainen stod för i hemlandet innan hon flyttade till Sverige inför förra säsongen.
Under sin sista säsong i Finland, som hon spelade som 16-åring, pangade hon in hela 130 mål på 27 matcher. I Skuru är ändå rollen annan än den var i Sjundeå där hon var lagets bärande spelare både framåt och bakåt.
– Jag spelar främst försvar i Skuru och mindre anfall. Det är ju försvarsspelet jag gillar bäst, säger Voutilainen.
Statistiken och hennes uttalanden visar vilken skillnad det kan vara mellan att spela i den finländska och den svenska ligan. I Finland kunde motståndarna välja att lägga en överrock på Voutilainen och specialbevaka henne. I Sverige får hon främst vara med i uppspelsfasen efter att hennes lag vunnit bollen i försvaret. Efter det är det ofta andra spelare som tar över det offensiva ansvaret medan Voutilainen väntar på att få bidra med sitt specialkunnande i försvaret.
– Jag har hittat min plats i laget, säger Voutilainen.
Hon har all orsak att vara nöjd. Det är inte alla 18-åringar som lyckas slå sig in i ett topplag i SHE. Och också om hon hittills fått mera speltid mot de lite sämre lagen i den svenska ligan är det ett stort steg framåt och en viktig del i hennes utvecklingsprocess.
För att kunna utvecklas och etablera sig i SHE och till och med få en ledande roll i ligan är rollen som försvarsspecialist och speltiden mot de lite lättare motståndarna ett måste. På träning kan hon finslipa detaljer medan matchrutinen bara kommer genom att spela.
– Jag är inte lika försiktig i mitt spel som tidigare och klarar av att spela i ett högre tempo. Jag har blivit mera bekväm med spelet här, säger Voutilainen.
– Jag känner att jag är en större del av laget och då jag lärt känna spelarna bättre är det också lättare att lita på alla bredvid mig på planen då jag vet hur mina medspelare fungerar, reagerar och spelar.

Ser fram emot VM-kvalmatcherna

I och med att Voutilainen utvecklat sitt försvarsspel och tagit en roll i sitt SHE-lag kan hon också räkna med att få en framträdande roll då landslaget spelar VM-kval mot Schweiz, Litauen och Färöarna i helgen.
Efter att ha spelat fem träningsmatcher i landslagsdressen ser 18-åringen fram ser fram emot att äntligen få spela kvalmatcher.
– Det ger lite extra spänning och det ska bli väldigt kul, säger hon.
Voutilainen säger att hon räknar med att främst få spela i försvaret men hennes 20 mål på 5 landskamper visar att hon också har en stor kapacitet framåt trots att den inte alltid får komma fram i klubblaget.
Matcherna i kvalet kommer inte på något sätt att vara lätta för det finländska laget. Färöarna är ett lag Finland borde slå om man kommer upp till sin rätta nivå medan Schweiz och Litauen är lite svårare motstånd.
– Det är klart att det kommer att bli tufft för oss. Men samtidigt är alla lag vi möter sådana vi kan slå om vi presterar på vår bästa nivå, säger Voutilainen.
Segrar är inget det finländska landslaget varit bortskämd med under de senaste åren – speciellt inte i kvalsammanhang. Men Voutilainen vill få bort alla tankar om tidigare förluster och allt snack om att finländska lag ofta förlorar kvalmatcher.
– Vi måste ha en attityd och inställning att vi kan vinna. Vi vet att vi är duktiga spelare och bra på det vi gör. Det ska vi köra på och det ska synas på planen, säger Voutilainen bestämt.

ANDRA LÄSER