Merete Mazzarella får Warelius-priset

Fackboksförfattaren Merete Mazzarella och läromedelsförfattaren Titta Putus-Hilasvuori får Wareliuspriset. Mazzarella är glatt överraskad: hon trodde aldrig att hon skulle få ett fackbokspris.

Merete Mazzarella ser det som en stor ära att få Wareliuspriset.
FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST
30.06.2017 13:42
– Det känns uppmuntrande och som en stor ära. Speciellt eftersom jag aldrig har sett mig själv som en fackboksförfattare. Det är alltid roligt med ett erkännande, speciellt nu på äldre dagar när man tittar tillbaka på vad man har gjort, säger Merete Mazzarella.
Författaren är filosofie doktor, fackboksförfattare och professor emerita i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Utöver vetenskapliga verk har hon gett ut memoarer och essäsamlingar, och är känd som kolumnist och kritiker.

"Roligt att finlandssvensk får pris"

Största delen av Mazzarellas produktion finns tillgänglig på de båda inhemska språken, och vissa verk har också översatts till danska och tyska.
– Det är roligt att priset går till en finlandssvensk författare. Listan på de tidigare pristagarna verkade ganska finsk. Det känns hoppfullt att också den finlandssvenska litteraturen räknas och är relevant, säger Mazzarella.
Finlands facklitterära författare, som delar ut Warelius-priset, motiverar valet av pristagare med att Mazzarellas verk innehåller nyfikenhet, mod och äkthet, som framhäver Mazzarellas bakgrund som litteraturforskare. Mazzarella skriver ofta om åldrande, minnen, vikten av att läsa, farmoderns roll i barnuppfostran, ödet och det goda livet. Helheten är intressant och berörande oberoende ämnet. Hon räds inte heller dagsaktuella och brännande samhälleliga frågor som hotbilder om terror och våld, eller de äldres ställning. Biblioteken bekräftar att intresset för Mazzarellas verk är både brett och omfattande. Mazzarella lämnar ofta många frågor öppna för läsarna att utforska dem på egen hand.
Wareliuspriset delas årligen ut till en fackboksförfattare som har en bred och högklassig fackboksproduktion bakom sig, eller till en som har gett ut böcker av stor betydelse för den finländska facklitteraturen. Wareliuspriset har delats ut sedan år 1985 och är uppkallat efter den första egentliga finskspråkiga fackboksförfattaren Antero Warelius (1821–1904).
Prissumman på 12 000 euro delas ut i Sastamala på den gamla litterturens dag fredagen den sista juni, men Merete är som bäst på filosofikonferens i London.

ANDRA LÄSER