Delfinerna simmade till Bromarv: "Enastående upplevelse att få se dem"

Flasknosdelfinerna som skådats i Dalsbruk har tagit sig en sväng till Bromarv. En anonym ortsbo studerade delfinerna i en halv timme och beskriver upplevelsen som ofattbar.

01.06.2020 17:27 UPPDATERAD 01.06.2020 17:35
– Jag såg någonting som hoppade kring hundra meter bort då jag åkte ut med båten i lördags. Först trodde jag att det var sälar, men eftersom jag hade läst om delfinerna i Dalsbruk så insåg jag snabbt att det här var de, säger ögonvittnet som vill vara anonymt för att skydda delfinerna genom att inte ange den exakta platsen för iakttagelsen.
I en halv timme iakttog ortsbon de tre delfinerna, som var på fisketur.
– De var inte hemskt intresserade av oss utan var helt klart ute efter att hitta fisk. Eftersom vattnet är ovanligt klart nu gick det jättebra att studera dem, säger han.
– Visst var det en enastående upplevelse, helt overkligt. Jag hoppas att flera får se dem – men också respekterar dem och låter dem vara i fred.

Håll tillräckligt med avstånd

I en intervju för Åbo Underrättelser den 20 maj sade specialisten Olli Loisa vid Åbo yrkeshögskola att det är nästan sjuttio år sedan flasknosdelfiner senast siktats i finländska vatten. Loisa har fått bildmaterialet från Bromarv och bekräftat att det är flasknosdelfiner även där.
Jord- och skogsbruksministeriet och Miljöministeriet har utfärdat en gemensam rekommendation som slår fast att alla ska undvika att fiska med nät i de havsområden där flasknosdelfinerna har rört sig i Skärgårdshavet.
Rekommendationen gäller både yrkesfiskare och fritidsfiskare och omfattar alla de havsområden där delfinerna håller till. Det är viktigt att delfinerna inte blir störda. Därför är det bäst att observera delfinerna från land, skriver ministerierna i ett gemensamt pressmeddelande.
Flasknosdelfinerna kan fastna i fisknät och skadas eller drunkna i dem, i likhet med de delfiner som upptäcktes 2006 i Korpo i Åbolands skärgård.
Om man observerar delfinerna från båten eller rör sig i närheten av dem till sjöss ska man inte ringa in delfinerna eller kapa deras rutt. Båtens hastighet ska vara högst 10 knop och man ska hålla sig på minst 100 meters avstånd från delfinerna.
Det bästa sättet att röra sig till sjöss är att köra långsamt i delfinernas färdriktning. Ekoloden ska inaktiveras och ett båtlag får vistas högst en halv timme i närheten av djuren. Delfinerna närmar sig båten ofta av egen fri vilja, uppger ministerierna.

ANDRA LÄSER