Välsmakande språkbad i Fiskars

Svenska kulturfonden efterlyste i början av det här året projekt som främjar kommunikation. 285 förslag inkom och 79 har godkänts. Föreningen Tako i Fiskars får 60 000 för ett samarbete mellan Fiskarin koulu och Pojo kyrkoby skola.

Trivs. 11-åriga Daniel Katkovsky och hans 8-åriga skolkamrater Milla Hammarberg och Tenho Mikkonen stortrivs i Fiskarin koulu.
Johanna Lemström
13.10.2018 11:00 UPPDATERAD 14.10.2018 22:22
För några år sedan pågick en envis kamp i Fiskars för att bevara den finska byskolan Fiskarin koulu. Skolan var nedläggningshotad, men kunde räddas tack vare ett ihärdigt och brett arbete på flera håll.
– Det har varit ett och annat de senaste åren … Men nu har vi arbetsro. Skolan är kvar och köket likaså, summerar Fiskarin koulus rektor Katri Pailos.
Hela byn inklusive Fiskarsbolaget och en privat stiftelse slöt upp då skolan var hotad. Föreningen Tako gick till och med in och köpte skolans lokaler. 2012 köptes den äldre byggnaden från 1920-talet och 2015 det stora skolhuset från 1950-talet.
– Det plus renoveringar och underhåll var möjligt tack vare stöd från Sophie von Julins stiftelse, säger Jan Söderblom, föreningens styrelseordförande.
Till renoveringarna har också lån lyfts.

Hyr till staden

I dag hyr föreningen ut sina bägge skolhus till staden för skolverksamhet, samt för förskole- och eftermiddagsvård.
– Föreningen köpte byggnaderna till gängse pris av staden. Det hela bygger på att vi genom hyresintäkterna får allt att gå runt, säger Jan Söderblom, som själv har två söner i skolan.
Man kan nästan ta på den euforiska känslan:
– Jag känner mig privilegierad som har fått uppleva den här segern över begränsningarna, tillsammans med alla andra som kämpat. Plötsligt var det inte längre konfrontation och motsättningar med stadens tjänstemän, plötsligt drog vi åt samma håll, säger han.
Han berömmer villigt och glatt stadens samarbetsvilja och kreativa attityd i fråga om Fiskars och skolan.

En speciell modell

Modellen som skolan arbetar enligt, den så kallade Fiskarsmodellen, låter briljant i sin enkelhet.
Man samarbetar med lokala hantverkare, konstnärer och museet i byn på ett handgripligt sätt. Varje årskurs har sitt eget program, exempelvis får fjärdeklassarna besöka en keramiker och sexorna en glasblåsare.
Skolan får med beröm godkänt av eleverna. Sjätteklassaren Daniel Katkovsky, 11 år, som drömmer om att spela ishockey i NHL berömmer speciellt gymnastiklektionerna.
– Vi har jättetrevliga lärare och gympan som jag gillar bjuder ofta på trevliga överraskningar.

Sagan fortsätter

Sagan om Fiskarin koulu tar inte slut här. Tidigare i höstas beslöt stadsstyrelsen att skolan får behålla sitt tillverkningskök och därmed även sin kock. Också det ett resultat av en envis kamp.
Att köket blir kvar passar alldeles utmärkt in och stöder ett av de teman skolan och föreningen Tako valt för ett annat projekt – nämligen ett så kallat Hallå!-projekt som i sin tur stöds av Svenska kulturfonden med hela 60 000 euro. Tako står officiellt som mottagare av bidraget.
Fonden efterlyste projektidéer som främjar förmågan och lusten att kommunicera på båda inhemska språken i yrkeslivet och på fritiden, i hemmet och i samhället. Till Raseborg kommer ytterligare medel för tre andra projekt; nämligen stadens eget projekt Språkets fönster som får 100 000 euro, yrkesinstitutet Axxells Hurrikaani-projekt som får 50 000 euro och BK-46 Handbolls språkbadsprojekt som får 10 000 euro.
– Vårt projekt Kahta kieltä toimien grundar sig på aktivitetsbaserad språkinlärning. Vi har valt matkultur och dans till projektets huvudsakliga verksamhetsområden, säger Katri Pailos.

Samarbetar

Projektet riktar sig till lågstadieelever och genomförs huvudsakligen i Fiskarin koulu. Man samarbetar med den pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet, Pojo kyrkoby skola, Zodiak danscenter och Hurja Piruetti.
– Att köket bevarades gör det möjligt att införliva matkulturen i lärandet. I praktiken kommer vi att ordna verkstäder för andraklassarna i vår skola och i Pojo kyrkoby skola. Så bägge skolorna är ju vinnare då det i praktiken blir välsmakande språkbad åt båda hållen, säger Katri Pailos.
Våren 2019 genomförs fyra verkstäder kring matkultur, ytterligare fyra ordnas hösten 2019. Det här sker på skoltid, medan dansen kommer in på fritiden och är frivillig att delta i och öppen för alla skolelever. Förutom dans utlovas lektioner i akrobatik. Som projektchef verkar Johanna Hammarberg.
Föreningen Takos verksamhetsledare Kirsti Tamminen ser ut att vara sprickfärdig av glädje för hur allt utfallit för byns enda skola.
– Genom allt vi gör för skolan och byn försöker vi också locka nya invånare, barnfamiljer, till byn.
– Och föreningen har faktiskt fattat ett principbeslut att vi för några år ägnar skolan alla våra krafter, flikar Jan Söderblom in.
De rekommenderar den som blir sugen på att veta mer kollar in föreningens hemsida eller stadens tomtbörs. Via tomtbörsen kommer man till Fiskarsbolagets villatomter i byn.

ANDRA LÄSER