Katarina bjuder på måltid

Under tidsresorna på Raseborgs slott får barnen stiga in i senmedeltiden.

Så här gjorde man tallriken ren på medeltiden. Tuva t.v. och Ellen Westerlund visar modell. I mitten flickornas mormor Monika Schrey.
Niclas Erlin
15.07.2016 07:00
Ines Westerlund stiger ut på borggården med en träslev i handen. Tillsammans med sina systrar Ellen och Tuva har hon fått i uppgift att leta reda på föremål som har anknytning till verksamheten i de olika rummen kring gården.
– Det här är slottets kök. Här lagar vi mat åt alla som bor och jobbar här, säger Katarina Eriksdotter Nipertz som bjudit in till Raseborgs slott.
Vi befinner oss på 1470-talet och har nyss stigit in genom portvalvet till den mäktiga borgen i Snappertuna, där slottsfrun tillsammans med sin fataburshustru Karin Henriksdotter visar runt och berättar om vardagen innanför och utanför borgens bastanta murar.
– Här äter vi saltat kött, saltad fisk, korv och mycket rotsaker, säger Katarina Eriksdotter och förklarar att kålrot, rödbeta, lök och palsternacka ofta står på menyn.
– Och rovor. Brukar ni äta rovor varje dag? Inte?
Tuva, Ellen och Ines – 2, 5 och 7 år – skakar på huvudet. Rovor hör definitivt inte till den dagliga kosten under den tidsperiod de egentligen lever i, nutiden.

Fin inramning

Tillsammans med sin farmor Marina Westerlund och mormor Monika Schrey har de tre systrarna för en kort tid förflyttat sig ett halvt årtusende bakåt i tiden. De har hakat på en så kallad tidsresa och blir nu bjudna på en lätt dos med information om medeltiden.
Med hjälp av sina berättelser skapar Anne Ingman (slottsfrun) och Anita Sandholm (fataburshustrun) den rätta stämningen. Miljön i och kring den mäktiga slottsruinen gör också sitt, liksom de tidsenliga kläderna som hela sällskapet ekiperat sig i.

Äter med fingrarna

Nu är det dags för sällskapet att bänka sig i riddarsalen i slottet, där slottsfrun bjuder på mat.
Karin Henriksdotter som leder hushållsarbetet i borgen har dukat fram tallrikar, muggar och en kniv per man. Hon serverar ett litet mellanmål, som var och en äter med hjälp av sin kniv och sina fingrar.
– Här i borgen har vi ibland kalas i tre dagar. Till varmrätt kan vi då ha en helstekt gris, säger Katarina Eriksdotter till sina fem gäster som lyssnar koncentrerat.

Även 1800-talet

Tidsresorna som är gjorda för barnen och som erbjuds på Raseborgs slott den här sommaren har tagits väl emot, berättar Anne Ingman. På tisdagar ges program med medeltiden som tema och på onsdagar förs deltagarna till 1890-talet.
– Dagarna är uppbyggda på lite olika sätt, säger Anne Ingman och förklarar att de båda tidsresorna ska kännas som skilda upplevelser.
Programmet ges på svenska, finska och engelska enligt behovet bland deltagarna. Också i övrigt kan innehållet anpassas enligt gruppens storlek och barnens ålder.
– Barnen bygger ofta själva upp sin berättelse och jag bara leder den, säger Anne Ingman som under sommaren också står för dramaguidning i borgen.

Lek och pyssel

Deltagarna betalar för programmet, under vilket barnen får besöka flera olika rum och ställen i borgen. De hinner också leka och pyssla.
Ellen och Ines var nöjda med sitt besök i historien. Också Tuva verkade trivas.
Men ett slott skulle systrarna ändå inte vilja bo i. Det är bättre hemma, intygar de två äldre syskonen.
– Man märker att barnen tagit programmet till sig. Jag tror att det kommer en massa frågor då vi kommit hem, säger Marina Westerlund som ger upplägget goda poäng.
Tidsresorna ordnas till och med den 3 augusti.

Marknad på helgen

Under helgen den 16 och 17 juli blir det ännu mera medeltida program i och kring Raseborg. Då hålls både medeltida marknad och tornerspel.
Riddarsalen inne i borgen fungerar som en tillfällig restaurang, i vilken gästerna kan sätta sig vid långbord och beställa in mat.
Också i flera av de andra av rummen ordnas det olika program.

Dam styrde borgen

Katarina Eriksdotter Nipertz var en svensk adelsdam och styrde en tid över Raseborgs slott.
Hon var gift med Erik Nilsson (Oxenstierna) och senare med Laurens Axelsson (Tott). Efter maken Axelssons död 1483 övertog hon styret över slottet och hela dess län, som omfattade dagens Västnyland inklusive Esbo.
Raseborgs slott restes troligen på 1370-talet och övergavs slutligt år 1558. Borgen var ett administrativt centrum för sin omgivning.