Spelrecension: Ytterligare finslipad upplaga av världens bästa spelgolf

Fortsatt det självklara valet för den seriösa digitala golfaren.

Den nya halvmåneformade svingmätaren är ett välkommet tillskott som tydligare låter spelaren avgöra kraften i sina slag.
Alexander Ekelund
22.10.2022 16:01

Spel

PGA Tour 2K23.
Format: Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4/5, PC.
Åldersgräns: 3.
Betyg: 4/5

Spel

PGA Tour 2K23. Format: Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4/5, PC. Åldersgräns: 3. Betyg: 4/5
Mitt förhållande till HB Studios golfspel sträcker sig tillbaka till någonstans mellan The Golf Club 2 (som serien hette innan 2K Games förvärvade studion) och uppföljaren The Golf Club 2019, då jag kom att utveckla en rutin att varje dag ta en avkopplande kvällsrond. Tack vare det lika enkla som briljanta banbyggarvertyget – lite av seriens själva kroppspulsåder – har det aldrig varit någon brist på nya kvalitativa banor att ta sig an.
Trots ett två år långt uppehåll är PGA Tour 2K23 vid en första anblick förvillande likt sin föregångare. Visst har möjligheten att spela som riktiga proffsgolfare, så som självaste Tiger Woods, tillkommit. Likaså en uppsjö av mindre förfiningar och visuella hjälpmedel som vidare ökar precisionen i spelsystemet och på samma gång sänker tröskeln för nya spelare. Men alla som hoppats på ett ansiktslyft – nu med två nya konsoler på marknaden och resursstarka 2K Games i ryggen – lär bli besvikna. De skillnader som finns är av det subtilare slaget: något mer detaljerade karaktärsmodeller, lite bättre ljussättning och starkare färger.
Men det är för all del precis lika roligt och tillfredsställande att spela som alltid. Eller i själva verket än mer så, tack vare den komplettare helhet som alla dessa små ”mikroförbättringar” bidrar till.
PGA Tour 2K23 markerar måhända ingen omvälvande utveckling för serien, men är en gedigen och pålitlig golfsimulator som tillfredsställer seriösa digitala golfare utan att vara alltför skoningslöst mot glada amatörer.

ANDRA LÄSER