ANNONS: ALANDIA

Är du redo för en ny båtsäsong?

För många båtlivsälskare är båtmässan i februari starten på en ny säsong på sjön. En båt är en värdefull investering och därför är det också viktigt att ha rätt försäkring för båten man äger. När man ska försäkra en båt finns det mycket att tänka på. Här hittar du en heltäckande informationspaket som gör det enklare att välja försäkring.

Annons
BÅTFÖRSÄKRING: SKA BÅTEN FÖRSÄKRAS OCH HUR SKA MAN JÄMFÖRA BÅTFÖRSÄKRINGAR?
Heikki Karlsson är en erfaren båtförare, ägare av en segelbåt och en motorbåt och proffs på båtförsäkringar. Som chef för båtförsäkringen på Alandia är båtlivet inte bara en hobby, utan också ett jobb för honom. Karlsson, som har varit ute på havet i hela sitt liv, åkte båt för första gången till Åland i sin morfars träbåt vid 14 års ålder. Men inte heller han har undgått skador.
– En gång i tiden körde jag båten riktigt ordentligt på grund. Som tur var fanns det en försäkring.

Tävla och vinn biljetter till båtmässan!

Vi lottar ut 10 stycken biljetter till Båtmässan i Helsingfors.
Är båtförsäkring obligatoriskt? Vilken båt bör du försäkra?
Det är inte obligatoriskt att försäkra båten. Det är dock bra att försäkra alla båtar.
– Man försäkrar ju till och med cyklar, trots de ofta är betydligt billigare att köpa än en båt”, säger Heikki Karlsson.
Motor- och segelbåtar är de vanligaste­ vattenburna fordonen som försäkras. Och det är definitivt värt att försäkra dem. En bra tumregel är att om båten kräver registrering så bör man också skaffa en ordentlig båtförsäkring.
– Alla båtar omfattas inte av hemför­säkringen. Små båtar kan ingå i hem­försäkringen, säger Karlsson.


Varför båtförsäkring?
En båt är en värdefull investering som det ofta är mycket pengar bundna i. Det är alltid klokt att skydda sina tillgångar.
– Det kan också finnas extern finansiering och pengar som är bundna i båten, vilket innebär att finansiären kräver en båtför­säkring, påminner Heikki Karlsson.
Att reparera en båt kan vara oerhört värdefullt. Det kan också många gånger vara så svårt att man inte klarar av att göra reparationen på egen hand. Då kan en professionell reparationstjänst vara till hjälp.
– Det handlar inte ens alltid om vem som betalar, utan om att få båten fixad. Alandia är ett försäkringsbolag inriktat på båtförsäkringar, med bra nätverk, kontakter och kunskap som hjälper en till rätt ställe, säger Karlsson.
Kostnad för båtförsäkringen. Vad kostar en båtförsäkring?
Vad båtförsäkringens kostar påverkas mest av båtens försäkringsbelopp, det vill säga det belopp som båten försäkras för. Båtens försäkringsbelopp utgör grunden för hela båtförsäkringen och beror på båtens marknadsvärde. Försäkringsbeloppet på­verkas bland annat av båtens ålder. Det är bra att följa upp marknadsvärdet och vid behov uppdatera båtens försäkringsbelopp i den egna båtförsäkringen. Det kan också påverka storleken på försäkringspremien.
– Vi känner till marknadsvärdet på den nya båten när vi köper den, men vad blir värdet om ett år? Man kan till exempel ta reda på det på webbplatsen nettivene.fi.se, där man kan se vilka priser som begärs för begagnade båtar, tipsar Heikki Karlsson.


Heikki Karlsson är erfaren båtförare och kan allt om båtförsäkringar.

Hur väljer jag båtförsäkring?
När du har fått en offert på en båt­försäkring ska försäkringsbolaget ge dig­ en sammanfattning av försäkringen. De olika bolagens försäkringsguider ska vara jämförbara med varandra. Texterna är standardiserade och gör att du kan bilda dig en uppfattning om försäkringserbjudandet, dess villkor, pris, väsentliga begränsningar och vad som täcks av försäkringen.
– Att läsa detta dokument är ett minimum om man vill göra ett bra val av försäkring, säger Heikki Karlsson.
Lär dig villkoren för båtförsäkringen lite bättre på en gång, det är värt det. Jämför mer än bara priset, för det är innehållet som är avgörande. Många går noggrant igenom hemförsäkringen och det är också värt att göra det när man ska välja båtförsäkring. En båtförsäkring påminner på många sätt om en hemförsäkring. Tala med försäkringsbolagets kundservice om du inte förstår villkoren.
– En båt kan vara nästan en lika stor investering som ett hem eller ett fritidshus. Det är nödvändigt att noggrant sätta sig in i försäkringen. Innehållet avgör även om kostnaden för och självrisken i båtförsäkringen snabbt och enkelt kan jämföras, säger Heikki Karlsson.
Om det handlar om en lite mer speciell båt är det bra att undersöka och noga överväga vad försäkringen täcker. Skillnaderna mellan olika försäkringar kan vara stora, inte bara i kostnad utan även när det gäller villkoren.
– Får man ersättning för stormar, mast, segel och specialföremål på båten? Fundera över ditt personliga försäkringsbehov: vad behöver du, vad klarar du av? Undersök skillnaden mellan olika försäkringar. Båtförsäkringarna på Alandia täcker också i stor utsträckning båtens lösöre såsom verktyg, navigeringsutrustning, båtkläder och båttillbehör, berättar Karlsson.


Vad är en bra båtförsäkring?
När du försäkrar båten bör du noggrant läsa igenom båtförsäkringens villkor och vad försäkringen täcker. Dina egna behov är förstås det viktigaste.
Ansvarsförsäkringen är dock något som man inte bör kompromissa med när man försäkrar båten.
– Ansvarsförsäkringen täcker om man exempelvis blir ersättningsskyldig i hamnen. Det blir lätt stora skador även om den egna båten är liten. I synnerhet när du lånar en väns båt bör du alltid komma ihåg att kontrollera med båtägaren att båten har en giltig ansvarsförsäkring, påminner Karlsson.
Ansvarsförsäkringen ingår i Alandias alla båtförsäkringar.
En bra och rationell båtförsäkring gäller året runt. Det finns också risker vid vinterförvaring, dockning och trans­porter. Det lönar sig att kontrollera försäkringsvillkoren för att se om försä­kringen endast gäller fram till ett visst datum när båten är i vattnet. Om man själv har ett behov av skydd längre in på hösten måste man vara noggrann.
– På Alandia gäller försäkringen året runt, både i vattnet och på land, avslutar Heikki Karlsson.
Tävla och vinn biljetter till båtmässan!
Vi lottar ut 10 stycken biljetter till Båtmässan i Helsingfors. Delta här >