156 nya coronavirusfall – lägsta siffran sedan januari

156 nya coronafall har registrerats i Finland. Bild: Henri Forss/SPT

Institutet för hälsa och välfärd har registrerat under 200 coronavirusfall. Måndagens siffra är den lägsta på flera månader.

På måndagen meddelar Institutet för hälsa och välfärd att 156 nya fall av coronavirussmitta har registrerats under det senaste dygnet. Det är den lägsta siffra på flera månader. Senast en så här låg siffra rapporterades var i januari 2021.

Fram till måndagseftermiddagen hade 84 287 fall av sjukdomen covid-19 (som orsakas av coronaviruset) konstaterats i Finland.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, fortsätter sjunka och är nu 85. Incidensen är högst, 153, i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och lägst, 9, i Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt.

Till och med den 16 april hade totalt 4 200 fall av virusvarianter som skiljer sig från det ursprungliga coronaviruset konstaterats i Finland.

Fram till fredagseftermiddagen hade 887 dödsfall med en koppling till covid-19 rapporterats i Finland.

Institutet publicerar inte längre någon bedömning av hur många personer som tillfrisknat efter att ha insjuknat i covid-19.

På fredagen vårdades 161 personer på sjukhus i Finland för covid-19, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Av dem fick 34 intensivvård.

Enligt institutets vaccinationsregister har 1,3 miljoner personer i Finland fått åtminstone den första dosen coronavaccin.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.