147 nya coronavirusfall i Finland – 14 fall av det muterade viruset

Under den senaste veckan har Institutet för hälsa och välfärd noterat en nedåtgående trend i antalet nya fall. Bild: Jeanette Östman/SPT

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 147 nya coronavirusfall. Dessutom har 14 fall av det muterade viruset hittats i Finland.

Totalt 147 nya fall av coronaviruset har konstaterats i Finland under det senaste dygnet. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd på måndagen. Under den senaste veckan har institutet rapporterat en nedåtgående trend i antalet nya fall. På söndagen var de nya fallen 168.

Sammanlagt har 36 919 personer drabbats av coronaviruset sedan pandemin började förra våren. Totalt har nästan 2,5 miljoner coronavirustester gjorts i Finland. Incidensen – antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna – har sjunkit. För de senaste två veckorna är siffran 61,5. Innan det var incidensen 96.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd sprids coronaviruset sprids just nu häftigast i Egentliga Finland och Nyland. I båda landskapen ligger incidensen över 100.

14 muterade fall

På måndagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd också på sin webbsida att 14 nya fall av det muterade coronaviruset som härjar i Storbritannien har hittats i Finland. Sedan tidigare har tre muterade fall registrerats i Finland.

De 14 nya fallen har hittats som en följd av laboratorieundersökningar och fallen kan kopplas till utlandsresor under tidpunkten 7.12.2020–20.12.2020. Av de insjuknade hör fem till samma familj och de har varit i karantän. I det här skedet pågår fortfarande en noggrannare undersökning av virustypen när det gäller de 14 nya fallen. Utöver det har inte alla närkontakter kartlagts. Oberoende av det har de nya fallen hittats i Nyland och i Kymmenedalen.

Institutet för hälsa och välfärd konstaterar också att det muterade viruset även har påträffats i, till exempel, Norge, Sverige och Danmark under de senaste dagarna.

Institutet påminner även om att det muterade viruset både smittar och sprider sig snabbare än det omuterade viruset. Däremot finns det inga bevis för att det muterade viruset leder till en allvarligare sjukdom.

Mer läsning