Broplaner delar Hangöpolitikerna - "Sanningen är den att det inte finns pengar"

Trafikledsverkets erbjudande om att bekosta en bro över järnvägen i Hangö norra möts av både försiktig optimism och kraftiga fnysningar bland Hangöpolitikerna. En sak är de ändå överens om: det blir en dyr historia, och det är Hangöborna som betalar.

Så här skulle en bro i Hangö norra kunna leda trafiken. Illustrationen är skapad av konsultföretaget Ramboll Finland.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
22.12.2022 09:14 UPPDATERAD 22.12.2022 11:24
Fullmäktigeledamoten Fredrik Rantala (SFP) hör till dem som gärna skulle se att trafiken i Hangö norra styrdes över en bro i stället för genom den nuvarande plankorsningen över järnvägen. Om han tvingades rösta för eller emot en bro i dag skulle han ge tummen upp, men med en viss tvekan.
– Jo, men med ett stort ”men”. Det är ingen enkel fråga. Trafikledsverket har bara erbjudit sig att betala för bron, inte för lampor, elkablar, avloppsrör, gator eller asfaltering. I och med att social- och hälsovårdstjänsterna övergår till välfärdsområdet 2023 krymper Hangö stads budget med hälften, och då är en stor satsning ännu mer av en risk, säger han.
– Om det for 13 miljoner till underfarten mellan Parkgatan och Kadermogatan kommer det här att bli bra mycket dyrare. Och sanningen är den att det inte finns pengar.