Västispodden: Handboll och avloppsvatten några av veckans ämnen

Den här veckan är det Marina Holmberg som tillsammans med Johanna Lemström lotsar er genom veckans västnyländska nyheter. 

Vid Västispoddens mikrofon denna vecka; Johanna Lemström och Marina Holmberg.
03.02.2023 11:59 UPPDATERAD 03.02.2023 21:48
Den här veckan tar Västispodden igen avstamp i Ingå.
– Där har vi pejlat politikernas åsikter kring Blastrs planer på en stålverk i Joddböle. Det är ju inte politikerna som bestämmer om stålverket byggs eller inte utan de kan endast möjliggöra eller hindra en eventuell etablering. Man kan säga att politikerna är försiktigt optimistiska och positiva men manar till realism, säger Marina Holmberg.
Efter Ingå tar vi i podden upp Västra Nylands välfärdsområdes styrelsemöte som hölls i måndags.
– Styrelsen hade principerna för ordnande av måltidsservice på agendan och beslutade att all måltidsservice ska upphandlas, det är cirka 9 500 måltider per dygn det handlar om. Välfärdsområdets styrelse beslutade att upphandlingen delas i flera mindre helheter. Styrelsen slog också fast strategiska principer för måltidsservicen. Bland annat ska klienterna få mer vegetariska rätter och mer fisk på tallriken, säger Johanna Lemström.
I Västispodden talar vi också om avloppsvatten på glesbygden – och om färska befolkningssiffror kontra kommunernas tillväxtstrategier.
– Specialforskaren Tomas Hanell på migrationsinstitutet säger att alla kommuner inte kan växa, men trots det bygger flera kommuner sina framtidsstrategier på att invånarna blir fler. Men det är omöjligt med den demografiska utveckling vi har nu, säger Johanna Lemström.
Vi berättar också om ukrainaren Ruslan Gunko. Han bor sedan några år i Raseborg och ordnade genast då kriget bröt ut en demonstration på torget i Ekenäs.
– För honom har det varit ett omskakande år, hans föräldrar bor i Poltava som varit relativt förskonat från kriget medan hans brors familj bor i staden Charkiv som bombades hårt i början av kriget, säger Marina Holmberg.
Här kan du lyssna på veckans poddavsnitt:

ANDRA LÄSER