Sandblom missade finalen med minsta marginal

Hangö IK:s Linda Sandblom hoppar inte EM–final i höjd på torsdagen. I dagens kval rev hon tre gånger på 1,92 och åkte ut, efter att ha slutat 13:e.

Ingen final. Linda Sandblom missade finalen i EM i Amsterdam.
Hangö IK:s Linda Sandblom gjorde sin första stortävling någonsin på onsdagen, när det var dags för kvalet till höjdhoppsfinalen i EM.
Hon tog sig nu ändå upp till finalgränsen på 1,92, men den blev för svår. Tre hopp resulterade i tre rivningar, men samtidigt var varje försök bättre än det föregående.
Sandblom hade ändå en svår uppgift framför sig då hon hade klarat av föregående höjd, 1,89, först på sitt tredje försök. Hade hon kommit över den höjden på sitt första försök, hade en finalplats varit nära till hands. Orsaken är nämligen, att om inte tolv hoppare klarar av finalgränsen, går i stället de tolv bästa vidare.
– Det blev två kostsamma rivningar på 1,89. Jag hade lite problem med början av ansatsen till hoppen, det var kanske inte tillräckligt behärskat.

Lovande start

Sandblom, med ett personbästa på 1,93, inledde nu tävlingen med att hoppa 1,75 på sitt första försök. Hon hade innan dess stått över ingångshöjden 1,70. Också följande höjd, 1,80 gick utan större problem, men vid 1,85 var oturen framme. På det första försöket tog vaden knappt i ribban, med en rivning som följd.
När hon också rev på det andra försöket, hade Sandblom trängt sig själv in i ett hörn. Hon visade ändå prov på mental styrka, då hon med kniven på strupen höll sig kvar i tävlingen.
Men som sagt orsakade följande höjd, 1,89 nya problem. Det första hoppet var inte alls nära och inte heller det andra var godkänt.
– Förstås var det svårt inför tävlingen att veta vad som skulle krävas, men det är helt klart att det i ett kval är bättre att ta en höjd på första försöket än på det tredje, säger hon själv.

Bra erfarenhet

Då Sandblom hade rivit alla tre gånger på 1,92, fick hon alltså se sitt första mästerskap ta slut redan i kvalet.
– Inte var det en dålig mästerskapsdebut. Jag är helt nöjd med resultatet, men att bli en plats ifrån final är tungt. Man hade nästan hellre blivit 14:e eller 15:e.
ANDRA LÄSER