De första gasrören är i Koverhar

I gång. De första gasrören anländer till Koverhar med tåg från Chelpipes fabrik i Ryssland.
17.07.2017 16:52 UPPDATERAD 17.07.2017 16:55
I dag (17.7) anlände den första tåglasten rör för Nord Stream 2:s gasrörsprojekt till hamnen i Koverhar. Totalt ska 200 kilometer rör transporteras per järnväg från Ryssland till Koverhar fram till hösten.
De första rören har tillverkats av ryska Chelpipe. Rören kommer till Koverhar på tåg med 63 vagnar. Varje vagn kan lasta tre rör. Gasrören har en yta av betong, är 12 meter långa och väger 24 ton.
Senare i år börjar gasrör som färdigställts i Kotka anlända med fartyg. Största delen av rören som kommer att lagras i Koverhar kommer från Kotka och Wasco Coatings fabrik där. Rören lagras i Koverhar fram tills gasrören börja läggas ner i Östersjön under 2018.
Koverhar hamn är en av fyra logistikcenter för Nord Stream-projektet. I Koverhar lagras runt 30 procent av alla rör som behövs för den nya gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Koverhar hamn ska totalt hantera drygt 60 000 rör, dubbelt så många som ursprungligen tänkt eftersom en svensk hamn på Gotland hoppade av projektet av säkerhetspolitiska orsaker. Transporterna till och från Koverhar sysselsätter runt 50 personer.

ANDRA LÄSER