133 nya coronafall på måndagen

Över 1,5 miljoner finländare har nu fått åtminstone en dos coronavaccin. Bild: Jeanette Östman/SPT

Antalet coronapatienter på sjukhusen fortsätter att minska, visar de färska siffrorna.

På måndagen rapporterar Institutet för hälsa och välfärd om 133 nya fall av coronaviruset i Finland. Det innebär att sammanlagt 85 937 personer i landet har positivt sedan pandemin bröt ut för ett drygt år sedan.

Incidensen, det vill säga antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, fortsätter att sjunka och är nu 65,8 i hela landet.

Högst är incidensen på Åland med 112,7. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 111,6 och i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 108,1. I Vasa sjukvårdsdistrikt är den 18,3.

På landets sjukhus vårdas enligt fredagens siffror 132 coronapatienter. Av dem behöver 31 intensivvård. Finlands coronarelaterade dödssiffra är enligt fredagens siffror 903.

Enligt vaccinationskartan hade åtminstone 1 526 696 finländare fått sin första dos coronavaccin i söndags. Det motsvarar 27,4procent av landets befolkning. Ungefär 152 997 personer har fått två doser. Vaccinationskartan uppdateras med viss fördröjning.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.