Produktion under ett halvt sekel

Det var den 6 november 1969 som elden tändes i ugnen vid Wärtsiläs sanitetsporslinsfabrik i Björknäs. Nu femtio år, 37 miljoner framställda toaletter och flera ägarbyten senare fortsätter verksamheten som en del i koncernen Geberit.

Jubiluemsdag. Geberits fabrik i Björknäs firar sina 50 år. Nils Råstedt (fr.v.), Robert Kallström, Roger Lindstedt, Kalle Wikström och Mats Sandberg, samt vd Matts Lundström trivs på arbetsplatsen.
05.11.2019 08:00 UPPDATERAD 05.11.2019 09:17
– Den kanske största skillnaden jämfört med tidigare är att om det då var ett arbete där allt gjordes för hand är det i dag robotar som tar hand om det mesta. Personalen följer med och övervakar, säger Karl-Erik Wikström, teknisk chef.
Han anställdes 1989 och är en av många i huset som har tillbringat många år där. I dag har de 170 i personalen i medeltal varit anställda i 22 år.
– Det har varit en stabil arbetsplats. Det är klart att det funnits bättre och sämre tider, men överlag har det varit bra. Det är talande att jag har strejkat en enda dag, och det var dessutom politiskt styrt – det hade inget med arbetsplatsen att göra, säger Roger Lindstedt som anställdes 1977 och som i dag jobbar med automation och logikprogrammering.

ANDRA LÄSER