De skrev ett oratorium för folket

När schlagerexperten och dansbandsfreaken skulle skriva ett oratorium var skeptikerna många. Men snart är det premiär för storsatsningen Skymning, gryning.

Ljust. Thomas Lundin och Thomas Enroth ville inte fokusera på krigen och uppoffringar då de gjorde Skymning, gryning. – Vi ville göra ett ljust verk. Vi tycker att Finland som nation borde stiga ur krigets skugga, säger Lundin.

Det är inget litet projekt Thomas Lundin och Thomas Enroth lägger sista handen vid för tillfället. Oratoriet Skymning, gryning som har premiär i Jakobstad den 8 november omfattar 150 personer, inklusive tre körer och en symfoniorkester. Den 17 november ges oratoriet i Ekenäs kyrka.

– Visst har vi fått höra "det där kommer aldrig att gå". Men det bara tände gnistan ännu mer, säger Thomas Enroth som komponerat musiken till oratoriet.

Vill bygga broar

Skymning, gryning är en musikalisk hyllning till Finland. De tretton styckena i verket representerar flera olika musikstilar – det klassiska arvet blandas med folkliga toner, tango, musikalstämningar à la Benny Andersson och till och med barockmusik.

– Vi ville fånga något av vad finsk musik är, och det gör vi genom att ha flera olika stilar, säger Thomas Lundin.

Mixen sitter också väl i de två männens filosofi med det mesta i livet: de vill bygga broar och rasera murar.

– Jag har klassisk utbildning i grunden men jag har utvecklat mitt eget sätt att skriva musik genom att blanda klassiskt och folkligt. Det är viktigt att det kommer en ny utveckling där vi skulle våga släppa in folkliga element i musiken. Skymning, gryning är ett folkets verk, det är ärligt, berörande och musikaliskt väldigt bra, säger Enroth.

– Det är en jättebra inkörsport till klassisk musik. Om du tycker om klassisk musik men lyssnar i smyg på det på radion och tycker att du inte förstår dig på sådant egentligen – kom och lyssna. Om du aldrig hört en symfoniorkester live förr så gör det nu, uppmanar Lundin.

Drömde om oratorium

Idén att skriva ett oratorium fick Thomas Lundin när hans bilradio av en slump råkade byta hans invanda kanal mot en finsk kanal, där Finlands 100-årsjubileum diskuterades. Året var 2015 och jubileet kändes avlägset. Samtidigt hade landet nyligen fått en regering med starka sannfinländska inslag, och Lundin kände att här var något man måste ta tag i.

– Det här borde man ju fira stort på svenska, tänkte jag. Och som det brukar gå så blev "man" jag, säger han.

För han närde också en hemlig dröm: att få skriva texten till ett oratorium. Men ingen skulle ju ha gjort en så otippad koppling och beställt ett oratorium av honom, så han fick beställa det av sig själv.

– Jag frågade mig själv där i bilen: "vill du skriva ett oratorium?" och svarade "ja, det vill jag".

Så var det bara att få Thomas Enroth med på noterna, vilket inte var svårt.

– Han har skrivit ett oratorium till sin frus ära för deras bröllop, och det fick jag höra en gång. Jag blev så imponerad, för Thomas är så mångsidig och skriver ur hjärtat.

Går genom eld och vatten

Just där ligger också något av det mest väsentliga för Thomas Enroths skapande: att följa sin inre röst.

– Jag går alltid på min känsla, och följer den genom eld och vatten om så fordras. Om man har en vision så måste man som artist följa den för annars är jag inte rättvis mot mig själv.

– Många musiker är rädda att testa och vågar inte gå sin egen väg. Men börjar du lyssna på alla goda råd du får så gör du ingenting. Det gäller att köra sitt eget race.

Som då skeptiska röster undrade hur i all världen en schlagernisse som Thomas Lundin och en dansbandsmusiker som Thomas Enroth skulle kunna skriva ett oratorium. Eller då fonderna till duons stora förtrytelse inte insåg värdet i projektet, med en budget på en halv miljon.

– Jag är personligen besviken på många fonder i Svenskfinland. Vi har fått understöd för en tiondel av vår budget, säger Enroth.

Resten finansieras med biljettintäkter och egna medel.

– Men vi har inte lyft en cent av understöden själva, eftersom de behövs för andra människors löner, säger Lundin.

Tillsammans

För Skymning, gryning omfattar också en nygrundad finlandssvensk symfoniorkester, Orchestra Aurora Finlandica, som anställer arbetslösa yrkesmusiker, studerande och lärare i en månad för projektet. Musikerna kommer från Österbotten och Nyland, och en del finskspråkiga finns också med. Tanken är att orkestern ska leva kvar i fem år.

Tre amatörkörer medverkar: Nice Noise, Nykarleby manskör och Schlagerkören, och solister är Erik-André Hvidsten, Therese Karlsson, Sören Lillkung och Margaretha Nordqvist. Kapellmästare är Nils-Petter Ankarblom som också arrangerat styckena.

– Tillsammans. Det är så vi gör projektet, säger Lundin.

ANDRA LÄSER