Ingå båtklubb mister sitt klubbhus om åkanten ska få inkvartering – kommunen visste inte att föreningen äger huset

Ett nytt företag, Vik Inn, vill arrendera ett område intill Wilhelmsdal i Ingå centrum för inkvartering. Den lilla vita byggnaden på området orsakar nu kommunen huvudbry – den måste bort, men ägs av båtklubben.

Ingå båtklubbs klubbhus, den lilla byggnaden vid åkanten, står i vägen för planerad inkvarteringsverksamhet. Båtklubben måste få en ersättande lokal om planerna på inkvartering blir verklighet. 
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
10.03.2023 16:02 UPPDATERAD 12.03.2023 10:56
Då kommunen utrett möjligheten att arrendera ett markområde vid åkanten i Ingå till ett företag som vill erbjuda inkvartering har det visat sig att den vita byggnaden på området tillhör Ingå båtklubb. Den har överlåtits till föreningen på 1980-talet och föreningen har under den senaste tiden förnya både tak, fasad och fönster. Kommunen har inte kunnat hitta något arrendeavtal eller motsvarande dokumentation på överlåtelsen.
Byggnaden är en central del av föreningens verksamhet, säger båtklubbens kommodor Marcus Bergström.
– Vi har möten, båtbesiktningar och juniorverksamhet där och förvarar material. Den har också en toalett. Om vi mister byggnaden måste vi få en annan på hamnområdet. Det är viktigt att föreningen har utrymmen i hamnen, i synnerhet nu då den ska utvecklas. Det kan inte bara finnas båtplatser och parkering där, säger han.

ANDRA LÄSER