Popup-bank populär i Ingå och Sjundeå

Den dök upp som en svamp efter regn, fick tiotals kunder och stängde efter en månad. Västra Nylands sparbank är nöjd med sina snabbvisiter.

Växer upp lika snabbt som en svamp och har också kort livslängd. Västra Nylands Sparbank öppnade raska tag en popup-bank i Sjundeå och fick nya kunder.
– Det här var något av det klokaste vi gjort, säger Adrian Candolin.
Han är bankdirektör på Västra Nylands sparbanks (VNS) kontor i Lojo centrum och i Virkby. I januari, strax efter att Aktia stängt sitt kontor i Sjundeå, slog VNS upp dörrarna till en popup-bank i Sjundeå.
– Vi fick en massa nya kunder. Det fanns folk som blivit missnöjda med sin gamla bank, säger Candolin.
Massor innebär enligt honom tiotals nya kunder.
VNS höll öppet i Sjundeå i en månad. Sedan drog man vidare till Ingå för att pröva sin lycka.
– Idén med popup är att man dyker upp som en svamp efter regn, analyserar läget och ser om det finns efterfrågan, säger Candolin.
Även i Ingå fick man tiotals nya kunder under den månad banken var där.
I och med Aktias beslut att stänga sitt kontor i Sjundeå finns det inga kassatjänster kvar i kommunen. Om till exempel en förening ordnat en basar och vill sätta in förtjänsten på banken måste någon medlem bege sig till Ingå, Karis, Kyrkslätt eller Lojo för att hitta ett bankkontor som tar emot pengarna.
Candolin påpekar att alla Västra Nylands Sparbanks kontor hanterar kontanter under hela öppettiden. Vissa banker gör det bara några timmar per vardag.
Ekenäs Sparbank, som hör till samma bankgrupp som VNS, meddelade nyligen att man stänger sitt kontor i Österby och att man öppnar en popup-bank i Hangö.