Lucia sprider ljus hela dagen

I dag har luciaföljen runtom i Västnyland inlett dagen i ottan med att sprida ljus över bygden. I kväll är det dags för kröning på flera håll.

Ekenäs lucia 2017, Maja Lundin med tärnorna Ellinor Blomqvist, Emilia Lindh och Ingrid Burgmann skred in i Ekenäs kyrka strax efter halv nio i morse för en skolgudstjänst som fungerade som generalrepetition inför kvällens kröning klockan 18.
Dagen har startat tidigt för Ekenäs lucia 2017, Maja Lundin och hennes tärnor Ellinor Blomqvist, Emilia Lindh och Ingrid Burgmann. Luciaföljets morgon började med direktsändning i lokalradion i Ekenäs och klockan 8 uppträdde lucia traditionsenligt i Ekenäs sparbank.
Följande anhalt för följet var Ekenäs kyrka strax efter halv nio. Där hölls en skolgudstjänst för högstadiet och gymnasiet i staden. Skolgudstjänsten fungerade som generalrepetition inför kvällens kröning klockan 18.
Lucia kröns av kyrkoherde Anders Lindström, som håller kröningstalet och överräcker luciasmycket som formgivits vid Axxells guldsmidesutbildning. Vid kröningskonserten medverkar förutom lucia med tärnor även barnkörerna Primo och Secondo och ungdomskören ledda av Monica Henriksson.
Medverkar gör också musikinstitutets cellogrupp ledd av Sanna Jääskeläinen. Monica Henriksson har också fungerat som sångledare för luciaföljet.

Sprider ljus också i borgen

Från Ekenäs kyrka gick färden i morse vidare till bland annat olika daghem, för i år liksom tidigare år kommer lucia att sprida ljus och glädje bland Ekenäsbor i alla åldrar – vid föreningars julfester, i daghem och äldreboenden och på olika vårdenheter.
– Nytt för i år är att Ekenäs lucia för första gången deltar i evenemanget Julens ljus i Raseborgs slottsruin, säger luciapappa Håkan Lindroos.
Vid Julens ljus i borgen har Finlands lucia uppträtt tidigare år, men i år är det Ekenäs lucia som axlar uppdraget. Evenemanget går av stapeln den 22 december klockan 17.30–19. På borggården hålls en tvåspråkig julandakt klockan 18, varpå julfrid utlyses. Raseborgs manskör medverkar också.
Julens ljus är ett samarbete mellan Ekenäsnejdens svenska församling, Raaseporin suomalainen seurakunta, Forststyrelsen och Humaks projekt Lights on.

Intensiva veckor framför

Håkan Lindroos och hustrun Kristina följer som luciaföräldrar med Ekenäs lucia och tärnor under hela den intensiva luciatiden.
– Det är tredje året vi är luciaföräldrar, säger Håkan Lindroos, och det hörs att han ser uppdraget som en stor ära.
Inalles kommer Ekenäs lucia att ha närmare femtio uppdrag fram till den 5 januari.

På flera orter

Luciafest med kröning för Tenala–Bromarvs lucia blir det på Malmåsa föreningshus i Prästkulla klockan 18 i kväll.
Karis-Pojos lucia kröns i S:ta Katarina kyrka i Karis klockan 18 i kväll. Ingås lucia kan man njuta av klockan 19 på Hembygdsgården och i Sjundeå kyrka är det kröning av Sjundeås lucia klockan 18.
I Hangö hålls en barnfest på stadshuset klockan 18, luciadagen till ära.

ANDRA LÄSER