Material från Skapande veckan i Hangö sparas för framtiden - ”Samlat på oss en massa material genom åren”

Hangö museum har fått ta emot en donation från eldsjälarna bakom Skapande veckan. Gåvan överräcktes under festliga former i stadshusets galleri på måndagen med både tal och bubbligt i glasen.

Hangös museichef Laura Lotta Andersson visar upp en del av det donerade materialet.
13.11.2022 16:08 UPPDATERAD 14.11.2022 10:01
– Vi har samlat på oss en massa material genom åren; teckningar, skrivelser, utställningsmaterial och allt möjligt. Men vi har inte haft någon stans att bevara det, säger Antonia Ringbom, som är något av Skapande veckans urmoder.
Så föreslog Gunilla Garoff, som länge varit engagerad i Skapande veckan, att Hangö museum eventuellt kunde vara intresserade av materialet. Och det var man.
– Vi är glada över donationen. Att dokumentera nutiden är en av museets viktigaste uppgifter och det är sällan vi får ta emot material som är så här pass nytt, säger Laura Lotta Andersson, museichef vid Hangö stad.

Nystart med Skapis

Skapande veckan i Hangö var ett populärt sommarevenemang under åren 1975-1994 och lockade stora mängder barn och unga över språkgränserna. Man spelade teater, målade, drejade och sågade under sloganen ”Alla kan”. Sommaren 2020 gav man ut en historik över Skapande veckan och året därpå gjorde man en slags nystart, men i ett lite nedbantat format. Evenemanget går numera under namnet Skapis och är tre dagar långt istället för en hel vecka som tidigare.
Skapande veckans kreativa ledare Antonia Ringbom höll tal då donationen överräcktes. I grön tröja i profil Johannes Runeberg, bredvid honom Stina Nyström och längst till höger skymtar Charlotte Åberg-Holm. Längst t.v. Gunilla och Thomas Garoff.
– Att vi kunnat göra en come back får vi tacka Hangö Sommarunis Fredrik Åberg för. Han har tagit Skapis under sina vingars beskydd och konceptet är i dag också en fortbildningskurs i pedagogik, säger Antonia Ringbom och har myntat begreppet kreaktivitet för den pedagogik Skapande veckan-tänket står för.

Lovande tillväxt

Kursen är viktig också i avseendet att det behövs en föryngring i leden, någon som i framtiden kan dra Skapis-kurserna.
– Jag är nu 76 år och pigg och räknar förstås med att dra Skapis de närmaste tio åren, men i något skede måste jag ge över, skrattar Antonia Ringbom och tillägger att det ser lovande ut på tillväxtsidan just nu.
Bland det material som Hangö museum fick ta emot fanns bland annat fotoalbum och gammalt PR-material som f.d. rektorn för Medborgarinstitutet Stina Nyström sparat. Man fick också bilder och plakat från den utställning som hölls över Skapande veckan i Kulturmagasinet Victor i juni 2021. Johannes Runeberg hade sammanställt det materialet.

ANDRA LÄSER