100 kilometer på cykel för Finland 100 år

Politiker på cykel. Juha Sipilä besökte Raseborg i samband med en cykeltur på lördagen tillsammans med övriga centerpartister. Bild: Märta Nummenmaa

Statsminister Juha Sipilä cyklade tillsammans med övriga centerpartister från Nådendal till Esbo under helgen och gårdagen. På lördagen stannade de i Raseborg.

Idén till evenemanget Pyörät pyörimään kom av statsministern själv. Meningen bakom det hela är att kombinera motion med att träffa människor. Evenemanget ordnades för femte gången i helgen.

På lördagen cyklade centerpartisterna från Salo till Karislojo med ordförande Juha Sipilä i spetsen. De stannade i Bjärnå, Tenala, Ekenäs, Karis och Fiskars på vägen. Sipilä fick sällskap av tjugo cyklister.

– Cykling är en utmärkt motionsform och på vägen hinner man se mycket och träffa människor och diskutera med dem, säger han.

"Raseborg är en fin stad"

Sipilä har besökt Raseborg tidigare och var glad över att vara tillbaka.

– Raseborg är ett mycket bra och fint ställe. Det var trevligt att cykla och se mer av staden, säger han.

I Ekenäs välkomnades Sipilä av Thomas Blomqvist och övriga medlemmar från Svenska folkpartiet. Sipilä var i sin helhet nöjd med antalet besökare och evenemanget.

– Det var trevligt att göra det här innan arbetet i riksdagen börjar igen. Man hinner inte alltid med saker som det här, säger han.

Sipilä berättar att de cyklar 100 kilometer i år för att fira Finlands hundrade självständighetsdag.

Ärliga raseborgare

Besökarna hade tid att diskutera med Sipilä i allt från en halv timme till en timme per stopp. Arrangörerna tycker att det var trevligt att se att raseborgarna vågade vara ärliga och diskutera problem med Sipilä. I Tenala tog man bland annat upp Sipiläs och regeringens agerande beträffande semesterpenningen.

En av besökarna i Karis var Leila Allén som snart fyller 80 år. Hon kom till evenemanget för att träffa människor.

– Alla människor är lika värdefulla oavsett vilket parti de är ifrån. Jag skulle inte säga att jag kom för att träffa centerpartister, utan bara för att se vad som händer, säger hon.

Mer läsning