100 år av ”fiilis med stil”-scouting

Unga scouter. Som 7-åring får man gå med i Karis Flickorna. Här är vargungarna, de yngsta scouterna, på utfärd till Bocklint vid Lappträsket. Bild:

Scoutkåren Karis Flickorna firar 100 år i år och det ska firas med ett storskaligt kalas den 13 april. Inför jubileet har föreningen också skrivit en historik för kåren. Den 100-åriga verksamheten har bidragit till nya kunskaper, minnen och vänner för livet.

I centrum av Karis i Villa Haga hittar man Karis Flickornas kårlokal. Där sitter Elena Horttana, Sara Laine, Linda Martelius, Annika Rönnblad, Anna Sjöblom och Hanna Tallberg och planerar kårens jubileum. Alla har varit med i scoutkåren sedan barnsben och trivs som fisken i vattnet i föreningen.

– Jag har nog varit med längst av oss här. Jag gick med i KF år 1988. Jag hade nyligen flyttat till Karis och scoutkåren höll till i grannhuset. Så gott som alla av mina nya klasskompisar var med och det gjorde mig nyfiken. Jag tvekade inte en enda gång då jag gick med, säger Sjöblom.

Under de senaste åren har Sjöblom främst varit en sorts bakgrundsfigur i föreningen. Horttana, Laine och Martelius sitter i jubileumskommittén, medan Tallberg är kårchef och ledare för spejarscouterna i årskurserna 6-7 och Rönnblad är kårekonom, det vill säga föreningens kassör. Även hon sitter med i jubileumskommittén.

– Jag gick med i KF då jag gick på tvåan och det var något som alla gjorde. Sedan är ju frågan vem som stannar kvar och vem som lämnar. Jag har varit med i KF sedan 2002 med några pauser och gillar det verkligen. Jag har fått vänner för livet genom scoutingen, säger Rönnblad.

Möten i hönshus och plättkalas med Tove Jansson

En diskussion kring kårens historia väcktes under tidsperioden då kåren skulle fylla 80 och 90. Det fanns inte mycket dokumenterat. De fick hjälp av Sara Wilson som började arbeta med en historik.

– Jag var i kontakt med en äldre dam, Anna-Lisa, som varit med då kåren startades. Hon hade ett gammalt album med bilder från 1920-talet och hur verksamheten såg ut då, säger Sjöblom.

Det finns ingen klarhet vem som tagit initiativ till föreningen, men Alexandra Palmén hade i alla fall ett finger med i spelet då Karis Flickorna grundades den 13 april 1918. Anna Andersson var Karis Flickornas första kårchef.

– Det har varit något av ett detektivarbete att hitta information tillbaka i tiden. Personer har flyttat och många har bytt namn, vilket gör det svårt att få kontakt med dem som varit med då. Vi har endast namn på dem som suttit i styrelserna, inte de som varit medlemmar överlag, säger Horttana.

En hel del av föreningens viktiga papper förstördes i samband med en brand i Karis-Billnäs samlyceum år 1941.

– Sara Wilson har jobbat med historiken till och från i ungefär 10 år nu. Det tar sin tid, säger Tallberg.

Varifrån kommer namnet Karis Flickorna?

– Karis Gossarna, vår broderkår, grundades 1911, vilket gör dem till en av de äldsta scoutkårerna i Finland. Namnet Karis Flickorna är nog inspirerat av dem. I namnet skulle det tydligt framgå att det är fråga om en flickkår, säger Laine.

Medlemmarna var inte så värst många till en början och kåren hade ingen lokal. De flyttade runt med jämna mellanrum och höll till på vindar, i skolor och till och med i någons hönshus. År 1988 landade kåren i Villa Haga, vilket varit deras lokal sedan dess med några pauser.

– Det var en tid som det var som någon slags tradition att varje höst flytta till ett annat ställe. Vi har bland annat haft Lärkkulla som mötesplats och Katarinagården då det pågått renoveringar i Villa Haga, säger Martelius.

Författaren Tove Jansson har också en koppling till scoutkåren. Hon tillbringade sommaren 1953 i Karis då hon målade en väggmålning som finns i det som i dag är Karjaan Yhteiskoulu. Under den sommaren deltog hon i ett plättkalas som ordnades av Karis Flickorna. Patrull Bläckfiskarna tyckte väldigt mycket om Mumin och bjöd in Tove Jansson till ett av sina möten och hon kom, till flickornas stora glädje.

– Det är ganska häftigt att hon varit i kontakt med vår förening, säger Horttana.

– Hon var bekant med andra scoutkårer och därför bjöds hon in till en träff, säger Tallberg.

"Scouting är inte bara knopar"

I dagens läge har Karis Flickorna 89 medlemmar från åldern 7 uppåt. Scoutkårens verksamhet går ut på att lära ut de färdigheter som man kan tänkas behöva i livet. Verksamheten, som sker på frivillig basis, har förändrats en hel del, bland annat i takt med digitaliseringen och utvecklingen av sociala medier.

– Vi följer ett nationellt scoutprogram som i sin tur bygger på scoutidealen. I programmet finns det nu saker relaterat till digitalisering och vad det innebär. Vi lär bland annat våra scouter mediekritik och dylikt. Vi vill också komma ihåg kårens historia och utgå från den i vår verksamhet. Det finns mycket man kan lära sig från vår historia, säger Tallberg.

Kärnan i Karis Flickornas verksamhet är densamma – gemenskap, samhällsfärdigheter och självutveckling. Scouterna lär sig hur man respekterar sina medmänniskor och miljön.

– Många tror att scouter bara sitter och knyter knopar och går i parader, men vi gör så mycket mer, säger Rönnblad.

De berättar också att disciplinen i föreningen blivit lite slappare. Tidigare var det mycket strikt, men i dagens läge är det friare.

– Scoutingen har ju en militär bakgrund och disciplinen kommer från det. I dagens läge vill vi ändå värna mer om deltagande, samarbete och inte utgå från en modell där deltagarna bara ska göra som ledaren säger, säger Laine.

Kåren utgår från uttrycket Fiilis med stil och historiken som skrivits går under namnet Fiilis med stil i hundra år.

– Vi har nog mycket bra fiilis och en speciell anda i vår scoutkår. Vi har en viss styrka och gemenskap bland oss flickor helt enkelt, säger Martelius.

Jubileumsfirande och framtidsblick

Karis Flickorna kommer att uppmärksamma jubileet under hela året, men fredag nästa vecka, 13 april, ordnar de ett stort jubileumskalas i Borgkila klockan 18. De välkomnar alla med en relation till kåren och hoppas på att träffa både tidigare Karisflickor och nya bekantskaper.

– Det är så roligt att märka hur många bekanta det finns i föreningen. Då jag tog en titt tillbaka i tiden märkte jag till exempel att min faster varit med i en styrelse. Det är häftigt att båda scoutkårerna i Karis finns kvar efter så här många år, säger Rönnblad.

På programmet står bland annat festtal, utmärkelser, scoutsånger och lekar. Man kommer även att kunna bekanta sig med historiken som fungerar som ett lokalhistoriskt verk.

– Vi hoppas på att se många vänner till KF under evenemanget. Alla som ens är lite intresserade av vad vi håller på med borde komma. Vi önskar alla hjärtligt välkomna. Man kan lära sig mycket nytt, säger Tallberg.

Hur ser Karis Flickornas framtid ut?

Tåget tuffar på och föreningen finns kvar i liknande form, även om vi utvecklas i takt med samhället. Vi kommer att fortsätta samarbeta med Karis Gossarna och så upprätthåller vi tryggheten i vår föreningsverksamhet. Även om medlemmarnas antal går lite upp och ner så hålls vår kår i gång. Det är ingen skillnad om man är 8 år gammal eller 48 – alla är välkomna i Karis Flickorna, säger Horttana.

Är en svenskspråkig flickscoutkår i Karis.

Grundades den 13 mars 1918.

Har 89 medlemmar.

Verksamheten innefattar allt från möten till hajker och läger.

Grupper: Vargungar (1 grupp), Äventyrsscouter (2 grupper), spejarscouter (1 grupp), explorerscouter (1 grupp).

Mer läsning