Bokkalaset vill hitta hem igen

I torsdags presenterade Bokkalasets nya producent Michaela von Hellens tillsammans med styrgruppen programmet för den artonde upplagan av litteraturfesten.

Arrangörer. Från vänster nya producenten Michaela von Hellens, Mikael Enberg, Annette Ström, Monica Örnmark och Sanna Himmelroos.

Den åttonde till tolfte november firas Bokkalaset i Ekenäs, i år med temat Hitta hem och gäster som Elin Willows, Rafael Donner, Arkan Asaad och Maria Turtschaninoff.

Litteraturveckoslutet i Ekenäs kommer vara fullspäckat med diskussioner, författarintervjuer, seminarier och både litterär brunch och supé. Det kommer finnas många olika parallellprogram och även i år finns det samarbeten med podcasts och bloggar för att nå ut till en större publik. Bokkalaset kommer också omfatta program de svenska skolorna i Raseborg genom Barnens och de ungas bokkalas.

Finlandssvenska debutanter

Nya författare för i år är Ellen Strömberg, Elin Willows och Rafael Donner. Alla har debuterat den senaste tiden med romaner som tangerar ämnet Hitta hem, antingen genom att hitta sig själv eller det fysiska hemmet. Utöver dessa tre finns bland annat Maria Turtschaninoff, som kommer diskutera den avslutande delen av hennes Maresi-trilogi, och svenska Arkan Asaad, som även i år kommer prata om flyktingskap och att försöka skapa ett nytt liv i en helt ny kultur.

Under bokkalaset kommer även Marcus Groth prata om sitt självbiografiska verk om att hitta sig själv i psykiska illamående som kommer ut till hösten, Peter Sandström som även utkommer med bok i höst behandlar hitta hem genom familjen. Mia Franck kommer vara på plats för att prata romanen Bombträdgården som handlar om krigsbarnen i Sverige under 40-talet. Mer humoristiska inslag kommer komikern Alfred Backa att stå för.

Stora namn från Sverige

Från Sverige kommer också Jovan och Dina Rajs, som är aktuella med boken Att återvända till livet. Boken handlar om att komma tillbaka till sin hemstad efter krig, folkmord och förluster. Jovan och Dina Rajs har båda påverkats av förintelsen och andra världskriget under sin uppväxt. Efter att de flyttat till Sverige på 60-talet har de åkt runt och sprider kunskap om förintelsen i Sverige, och de har även skrivit flera böcker. Både som tangerar ämnet, men också om karriären. Jovan Rajs har en bakgrund som obducent vilket han författat om, och är också känd för att vara en av de tre obducenter som obducerade Olof Palme.

Poesitävling för de yngre

För sjätte året ordnas specifikt program för barn och unga under Bokkalaset, och i år inkluderas även daghemmen. Nytt för i år är att det ordnas en poesitävling för åttondeklassare. Temat är hitta hem och vinnaren offentliggörs under öppningslunchen.

Bland författarna finns bland annat Lena Frölander-Ulf, Anna Gullichsen, Jovan och Dina Rajs, Maria Turtschaninoff och Rafael Donner. Det är Västnylänska kultursamfundet som fungerar som huvudarrangör, och programmet sträcker sig mellan oktober och november.

Fortsättningsvis är det biblioteket och Karelia som kommer vara huvudscener, men som tidigare år finns det program bland samarbetspartners som i år består av både lokala aktörer som Bio Forum och bokhandeln samt Astra.

– Bokkalaset är ett fint samarbetsprojekt, säger Mikael Enberg som sitter med i styrgruppen och är styrelsemedlem i Ekenässällskapet.

I augusti kommer resterande författare och samarbetspartners presenteras, där bland de lokala författarna. Fortsättningsvis är allt utom supén och brunchen gratis, och i år kommer brunchen ha temat nordisk mat för att härleda till temat hitta hem. Bokkalaset arrangeras av Ekenässällskapet, Västnyländska kultursamfundet och Raseborgs stads kulturbyrå.

ANDRA LÄSER