Coronaorden fyller årets nyordlista

Omkring hälften av orden på årets nyordlista är kopplade till coronapandemin. Men också ett flertal andra nya ord har tillkommit under 2020.

Coronapandemin har satt sina spår i nyordlistan 2020. Omkring hälften av de nya orden har koppling till pandemin.
Under mellandagarna publiceras årligen årets nyordlista, alltså förteckningen över de nya ord som trendat under det gångna året.
Föga förvånande är listan 2020 fylld av coronarelaterade ord. Omkring hälften av alla de nya orden har någon form av koppling till coronapandemin. Bland dem finns allt från medicinska termer såsom r-tal och klustersmitta till mer vardagliga ord såsom zoombombning, tvåmetersregeln och att mjuta.
Utöver coronaorden finns på listan ord som syftar till att beskriva olika personligheter och personer, såsom kanskeman och lesserwisser. En kanskeman är en man som är vuxen men som inte vill engagera sig fullt ut i ett vuxet förhållande. Ordet lesserwisser beskriver en person som egentligen har mindre kunskap om ett ämne, men ändå förklarar ämnet för någon som vet mer om det.
Ordet boomer är också ett tillskott som uppstått under 2020. En boomer är en person som är i medelåldern eller äldre. Ordet används för att beskriva personer som inte riktigt hängt med i utvecklingen och som lever kvar i en passerad tid.
År 2020 har likt alla andra år också fört med sig skandaler kopplade till kända personer. Till följd av bland annat skandalen kring den svenska programledaren, krögaren och entreprenören Paolo Roberto uppstod under året ordet cancelkultur. Med cancelkultur menas den aktivism som strävar till att personer med kontroversiella åsikter inte ska få synlighet på olika plattformar. Exempelvis slutade många affärer sälja Paolo Robertos livsmedel i samband med sexköpsskandalen kring honom i våras. Liknande fenomen har setts exempelvis i samband med tv-serier och filmer där regissörer eller skådespelare begått brottsliga handlingar eller uttryckt kontroversiella åsikter.
Nyordlistan görs av Språkrådet i Sverige i samarbete med Språktidningen. Hela nyordlistan hittas på Språkinstitutets webbplats.

ANDRA LÄSER