Virkbys studenter kör drive-in-dimission i år

Coronarestriktionerna sätter käppar i hjulen för gymnasierna när vårens studenter ska dimitteras. Nu presenterar gymnasierna sina preliminära dimissionsplaner – det blir drive-in, streaming och parad genom stan.

Monica Lemberg, rektor på Virkby gymnasium, berättar om årets drive-in-dimission.
31.05.2021 10:59 UPPDATERAD 31.05.2021 12:40
Traditionen studentdimission har fått sig en törn på grund av pandemin. Tidigare kunde föräldrar och anhöriga följa utdelningen av studentbetyg och stipendier och tal på plats i gymnasiernas festsalar. På många håll har detta inte varit möjligt sedan coronapandemins början. Till skillnad från förra året, då studentdimissionen på många håll sköts upp till hösten, kommer den i år att ordnas på våren.
Under våren har knappt 25 000 personer avlagt studentexamen i Finland och drygt 2 000 av dem har gjort det på svenska. Lördagen den 5 juni utexamineras de. Bland dem som dimitteras finns både de som avlagt dubbelexamen och de som tagit studentexamen.
De 37 svenskspråkiga gymnasierna som finns utspridda i Finland mellan Uleåborg i norr, via språköarna Björneborg och Tammerfors, till Kotka i sydost och Hangö i sydväst ordnar sina studentdimissioner på olika sätt.