Hälsan viktig för ryttare och häst

Det handlade om förebyggande av skador och fysioterapi, men också om mental träning. Lördagens seminarium om hälsa och ridning i Ekenäs samlade ett 40-tal intresserade.

Träff. Lars Losvik, Jessika Grönlund, Kaisa Ylimys-Ahlroth och Johanna Wasström möttes på lördagen.

Föreningen Väst-Nylands Ryttare arrangerade nu ett seminarium i Hultmans källare med rubriken häst och hälsa. Seminariet var det första i sitt slag,

– Bakgrunden är att vi beviljades ett anslag från Karis-Pojo sparbanksstiftelse och kom då fram till detta. Något liknande har vi inte haft tidigare och det är i hög grad en ekonomisk fråga, det här är en ganska dyrbar dag, säger Johanna Wasström, ordförande för Väst-Nylands Ryttare.

– Jag tror att det här har en viktig funktion att fylla. Eftersom jag dessutom själv jobbar inom vården är det här förstås något jag känner för lite extra, säger Jessica Grönlund som är aktiv ryttare och också styrelsemedlem inom föreningen

På plats fanns nu flera föreläsare, bland annat fysioterapeut Kaisa Ylimys-Alroth som talade om lämpliga övningar för ryttare och häst. Som aktiv ryttare – och föreningsmedlem – lyfte hon bland annat fram helheten mellan ryttare och hästen.

– Det finns förstås väldigt mycket att prata om här, men bland det som måste betonas är just nu att man får en naturlig ställning som inte kräver att man tar i för mycket. Utmaningen är förstås att det finns en annan part, det vill säga hästen, med i bilden, säger Ylimys-Ahlroth.

Viktig träning

Dagens avslutades sedan med en föreläsning av Lars Losvik som talade om mental träning och hur man kan utveckla sig. Losvik har ju ett långt förflutet i branschen och är känd inte minst från skidsportssammanhang. Nu på senare år har kan också kommit med i hästsporten – detta tack vare en dotter i landsslagskass.

– Jag rider inte så mycket själv, men det känns som om jag nu för tiden tillbringar mera tid i hästtransporten än hemma. Det hade man inte kanske trott för några år sedan, säger han.

Nu var det förstås tal om mentalträning och i grund och botten skiljer det inte så mycket från idrott till idrott. Men just det faktum är att det finns en häst – som i praktiken kan vara något av en familjemedlem – med i sammanhanget kan ge det en dimension till.

– Det är en intressant fråga, man har känslor för sin häst och vill att den mår bra. Den är inte som ett par skidor eller en fotboll. Samtidigt handlar den mentala träningen där i mycket om samma saker som i andra grenar, säger Losvik.

Något för alla

Mental träning handlar heller inte bara om tävlingsidrott. Tvärtom, alla kan ha nytta av det.

– Se bara på en nybliven mamma som är på väg tillbaka upp på hästryggen igen. Där kan det behövas en motiverande knuff för att våga sätta upp farten igen, säger Jessica Grönlund.

För Väst-Nylands Ryttare var lördagens seminarium en av årets stora satsningar. På plats i Hultmans källare fanns nu ett 40-tal deltagare, både aktiva tävlande men också ledare, föräldrar och andra intresserade föreningsmedlemmar. Gensvaret var gott.

– Vi är väldigt nöjda, speciellt med tanke på att vi ibland har haft svårt att locka med föreningsmedlemmarna på olika projekt. På det här ställde man upp, det var säkert bra ämnen, men jag tror också att Lars drog lite extra folk, säger Johanna Wasström.

Fortsättning följer?

En given följdfråga är också om det blir en fortsättning i någon form på lördagens seminarium. Åtminstone i Hultmans källare verkade det finnas ett intresse.

– Och det finns ju väldigt många ämnen som vi kunde diskutera. Det som vi till exempel inte alls nu talat om är hovslageri, eller mera allmänt om skötsel. Det skulle inte vara svårt att få många dagar fyllda med olika aspekter, säger Kaisa Ylimys-Ahlroth.

Men nu gäller det dock att avsluta årets verksamhet inom föreningen. Även om den egentliga tävlingssäsongen är så gott som avklarad så finns det annat – man kommer att medverka vid julgatans invigning på lördag i Ekenäs och då samtidigt uppmärksamma den finska hästens 110-årsjubileum. En vecka senare står V-NR:s höstmöte med där tillhörande prisutdelning, samt efterföljande julfest, i tur.

– Som helhet har vi haft ett ganska normalt år. Vi har kanske haft litet färre tävlade på högre nivå än vanligt, men våra egna tävlingar har lockat bra med deltagare. Det här tror jag att är ganska typiskt för ganska många finländska ridföreningar i dag, säger Johanna Wasström.

ANDRA LÄSER