Frida Andersson sjunger Den blomstertid med Fredrik Furu - lyssna här!

Elever från Björneborgs svenska samskola sjunger in sommaren på distans tillsammans med kända finlandssvenska artister. En av dem är Frida Andersson.

Vårsång. Frida Andersson, Fredrik Furu och Jimmy Westerlund har skapat en ny version av Den blomstertid nu kommer med skolelever från Björneborg.

Skolavslutningsklassikern Den blomstertid nu kommer har spelats in i en ny version. Det är Frida Andersson och Fredrik Furu som tillsammans med elever från Björneborg sjunger in sången. Också musikproducenten Jimmy Westerlund medverkar i projektet.

– Alla elever och lärare har sjungit och filmat in sig själva på egen hand. Frida Andersson sjöng sin del i Stockholm och Jimmy Westerlund och jag jobbade i Jimmys musikstudio i Sibbo, säger Fredrik Furu.

Bakgrunden till projektet är att Björneborgs svenska samskola ville ge sina elever möjligheten att medverkai någonting annorlunda som avslutning på skolåret, i och med att vanliga våravslutningar ställts in på grund av coronaepidemin. Projektet stöds av Svenska Kulturfonden i Björneborg.

– Vi bedriver svenskspråkig undervisning i en finskspråkig omgivning och att våra elever och lärare tillsammans med kända svenskspråkiga artister i dessa coronatider skapat vårfeststämning är väldigt fint, säger ledande rektor Martin Hartman.

– För många är Den blomstertid säkert en naturlig höjdpunkt av vårterminen och samarbetet med artisterna gjorde det möjligt att också denna vår lyfta stämningen samtidigt som också den för oss viktiga flerspråkigheten främjas", konstaterar han.

Fredrik Furu har njutit av projektet.

– Det har varit fantastiskt fint att få sätta ihop det här projektet tillsammans med skolan i Björneborg. Hoppas att vi tillsammans med eleverna och lärarna kan bidra till att sprida lite äkta skolavslutnings-stämning i dessa märkliga tider, säger han.

Fredrik Furus nya låt Sommartid har länge legat etta på Yle Vegas topplista och Jimmy Westerlunds band One Desire har precis släppt sitt andra album och fått fantastiska recensioner runt hela världen. Sångerskan Frida Andersson släppte nyligen singeln För att du ska få va' du och hon är också känd för sina fina duetter med Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester.

ANDRA LÄSER