Läsartext: I alarmberedskap hela natten - Karis FBK och Backgränds FBK hade gemensam ungdomsövning

Karis FBK:s och Backgränds FBK:s ungdomsavdelningar hade en gemensam nattövning den 3-4.2. Övningen lockade 15 ungdomar och lika många vuxna var med och förverkligade det omtyckta och beprövade konceptet.

En av övningarna gick ut på att hjälpa ett offer i en mopedolycka.
07.02.2023 13:06 UPPDATERAD 08.02.2023 09:40
Emma Hokkanen, ungdomsledare från Backgränd, är glad över att det äntligen är möjligt att ordna en storövning igen och konstaterar att deras ungdomar särskilt sett fram emot att få släcka bränder och vara uppe hela natten.
Släcka bränder fick de, både i större och mindre format. Josefina Uusimäki koordinerade alarmen och skickade ut enheter för att gå skallgång, släcka ett sopkärl och hjälpa ett offer för en mopedolycka.
Rami Bouktouf, Joel Berglund och Alina Kilpinen från Backgränd FBK tycker det gick helt okej för dem på utryckningen där två patienter var inne i ett rökfyllt hus. Mera än så hinner de inte säga före det igen var dags att rusa mot släckningshalarna och åka ut på nästa utryckning, återupplivning i en lokal affär.
– Alarmen är det bästa med övningen, att snabbt springa iväg och få testa på de saker som man övat på under måndagsövningarna, säger Felix Wernér.
De unga FBK-arna fick öva sig att släcka bränder.
Oscar Kilpinen och Edvard Eliasson tycker det är roligt att få öva med Karis FBK. De tycker att enheten jobbat bra ihop och de har lärt sig mycket tillsammans.

Många händer

Ewelina Holmberg och Cecilia Grönroos konstaterar efter morgonnattens skallgång att det blev lite kallt i skogen, men att det mesta nog varit roligt att pröva på.
För att kunna ordna en så här stor övning med många ungdomar behövs många hjälpande händer. Hugo Österman som bl.a. ordnat med det praktiska kring trafikolycka-övningen tycker att stämningen varit bra och att ungdomarna både är duktiga och ivriga. Jesper Rehn, ungdomsledare i Karis FBK, tycker att den här sortens övningar både motiverar och skapar samhörighet i gruppen. Dessutom är de ett bra sätt att visa hur den frivilliga brandkårsverksamheten fungerar för de vuxna med i alarmavdelningen.
Cecilia Grönroos, Ewelina Holmberg och Felix Wernér deltog i nattövningen.
Även återupplivning stod på programmet.

ANDRA LÄSER