Wilhelmsdal får kaféföretagare för fem år – lovar tapas och vin i sin plan

När renoveringen av Wilhelmsdal i Ingå är klar ska cateringföretagaren Anniina Raita öppna kafé med frukost, lunch och söndagsbrunch. Ingå godkände Raitas anbud i måndags.

Ingå kommun har sökt efter en företagare att sköta kaféverksamheten i Wilhelmsdal efter att byggnaden renoverats färdigt. Bara ett anbud lämnades in, och det godkändes av kommunstyrelsen i måndags.
Anbudet är gjort av Anniina Raita, som driver en cateringfirma i Ingå. I sin verksamhetsplan lovar hon frukost och lunch varje dag, och brunch på söndagarna. Lokala öl- och cidersorter och viner av god kvalitet kommer att finnas på menyn, liksom tapas.
Raita drev kaféet i Wilhelmsdal redan i fjol. I år är planen att ytterligare utveckla bageriverksamheten så att man också kan köpa bageriprodukter med sig hem. Raita vill också utveckla Wilhelmsdal till en slags mötescentrum, där man kan ha möten och evenemang av olika slag, året runt. Också kaféet ska vara öppet året runt.
Raita fortsätter i sommar också samarbetet med SE-Action från Sjundeå, som bland annat hyr ut kajaker, kanoter och sup-bräden. Guidade skärgårdsturer i taxibåt med tillhörande lunch eller middag i WIlhelmsdal är också en möjlighet för sommaren.
Under de följande fem åren ska utbudet på hamnområdet utvecklas i samarbete med flera företagare och kommunen. Hyran för byggnaden är 10 200 euro per år.
Styrelsen ska inom snar framtid diskutera kommunens möjlighet att skuta fram hyresbetalning för aktörer som fungerar i fastigheter som ägs av kommunen. Beslutet fattas sannolikt för några månader i taget.
ANDRA LÄSER