Hård sjögång tvingar lastfartyg lägga ankar utanför Hangö – kan inte fortsätta för egen maskin

Sedan måndagen ligger fartyget MV Priamos för ankar vid Låglandet. Fartyget skadades i Kotka för två veckor sedan.

Väntar. Fartyget MV Priamos ligger för ankar vid Låglandet utanför Hangö. Fartyget anlände på måndagen strax före klockan 17.

Den 12 september gick fartyget MV Priamos på grund utanför Kotka. Fartyget var på väg ur hamnen när det krockade med en boj, varefter fartyget drev in på grund.

–Fartyget fick skador i skrovet och kunde inte fortsätta för egen maskin. Jag har inga detaljer över skadorna, vi får veta detaljerna först när det dockats, säger Risto Haimila, utredningsledare på olyckscentralen.

Enligt uppgifter till Kotka hamn ska MV Priamos bogseras till Polen för reparationer, men sedan måndag eftermiddag ligger fartyget ankrat vid Låglandet utanför Hangö. Skeppet syns tydligt från Tulludden, och platsen där det ligger för ankar är en av trafikverkets allmänna ankarplatser.

– Vi på olyckscentralen vet inte varför det ligger för ankar där, men det har i inget skede varit någon risk för en miljökatastrof i alla fall, säger Haimila.

Ingen dramatik

MV Priamos är över 157 meter långt och väger 14 800 ton. Fartyget som är byggt 2011 ägs av Leonhardt & Blumberg som har sitt säte i Hamburg, Tyskland.

Ägarna bekräftar för Västra Nyland att det inte ligger någon dramatik bakom det att fartyget ligger för ankar utanför Hangö.

– Vi kan inte ge ut några detaljer om haveriet, men vi kan säga att de ligger för ankar på grund av vädret, säger man vid bolagets pressavdelning.

Eftersom fartyget måste bogseras till reparationer klarar det inte av att färdas i hård sjögång.

ANDRA LÄSER