Antika samlingar populärt

Under helgen ordnas antikdagar i både Fiskars och Billnäs. Över 10 000 besökare väntas och dagarna är en guldgruva för samlare.

Från 1700-tal. Antik börjar vara populärt bland ungdomar igen, för tillfället är 1950-tal inne men så småningom blir äldre och äldre saker populärt, så går det i cykler enligt Annmari Vatka.
De närmaste dagarna bjuder på stort utbud för antikfantaster i Raseborg. Både i Fiskars och i Billnäs hålls de årliga antikdagarna, där man kan köpa antikviteter, design och vintage. I Billnäs ordnas antikdagarna för första gången vid Billnäs bruk, som varit stängt för allmänheten i fem år.
– Förutom att köpa och titta på antikvarorna är det ju intressant för besökarna att se hur bruket ser ut på insidan, säger Kari Lähteinen som arrangerar evenemanget.
På båda ställena finns runt 100 handlare som ställer ut sina varor till försäljning. I Fiskars håller antikdagarna till i den gamla knivfabriken.
– Det är ett antikveckoslut som lockar både besökare och handlare från olika håll i landet, säger arrangören i Fiskars, Risto Muuri.

Glada människor och solsken

Inne i Billnäs bruk står Tino Lehtinen och säljer och håller koll på antikvaror från tre olika försäljare, sig själv inräknad. Han har alltid varit med och hjälpt till på antikdagarna, det är ett litet gäng som med talkokraft organiserar allt.
– Möbler från 1950-talet är populära just nu, och då vi går mot vintern och mörkare tider kommer även olika sorters lampor att gå åt, säger Lehtinen.
På antikdagarna säljer både professionella antikhandlare och hobbyförsäljare. Iina Merjankari har varit på antikmarknader så länge hon kan minnas. Hon har åkt med sina föräldrar som säljer olika smycken och har även gått mycket på marknader för att köpa saker.
– I år är jag första gången i Billnäs som försäljare, men det är nog bara en hobby för mig, säger Merjankari.
Hon säljer olika glasverk från bland annat Spanien, Italien och Finland. Hon samlar mycket på speciellt italienskt glas och nu då samlingen har blivit för stor säljer hon bort sådant som hon inte längre vill ha.
– Här finns till exempel lampor jag haft på nattduksbordet hemma tidigare men som jag nu bytt ut, säger Merjankari.
Merjankari har inga förväntningar på att göra stora vinster på antikdagarna, eftersom det är hennes hobby hoppas hon mest att hon säljer för mer än var hon har betalat för sakerna. Både hon och Lehtinen hoppas på soligt väder och att besökarna ska vara på bra humör.

Flera hundra år gamla möbler

Antikdagarna i Fiskars arrangeras av den registrerade handelsföreningen Fiskars Antikdagar och handlarna på plats är de som ordnar allting själva. Det kommer handlare från hela Finland, en från Sverige och en från Estland.
– Under antikdagarna i Fiskars vill vi främja den finska antikhandeln så därför är här i princip bara handlare från Finland, säger Muuri.
Bland annat för Annmari Vatka som vanligtvis driver Punavuoren Antiikki i Helsingfors har alltid deltagit i evenemanget. Med sig till Fiskars har hon möbler men också andra roliga inredningsprylar från 1700- och 1800-talet.
– Här går det åt lite andra saker än vad det gör i Helsingfors, säger Vatka. Folk på landet köper gärna möbler och lite speciella saker som inte går att få tag på annan stans.
I hennes stånd finns till exempel en liten trappstege som samtidigt fungerar som förvaringslådor och som man till och med kan dra ut ett tvättställ ur. Hon förväntar sig att antikdagarna ska gå lika bra som tidigare år.
– Det brukar vara roligt här och sakerna brukar gå åt bra, säger Vatka.

Antiksamling populärt

För många är det en tradition att besöka både Billnäs och Fiskars antikmarknader under helgen då de ordnas. Till Billnäs förväntar sig Lähteinen att över 10 000 besökare hittar, en av dem är Mårten Lagerroos som tycker att det är intressant att gå och jämföra priser här och på loppmarknader.
– Mest går jag runt och bara tittar, hittills har jag hittat en kryddburk från Arabia som vi inte har tidigare, säger Lagerroos.
Det finns ett stort intresse för att samla på antika saker och även om Raili och Daniel Hermans inte söker efter någonting speciellt så köper de antagligen med någonting hem om de stöter på någonting som passar i samlingarna hemma.
– Vi tycker om gamla möbler och försöker få dem att passa in även i modern stil, någonting som är möjligt men kräver att man väljer noggrant, säger Raili Hermans.
Maria Holmström har besökt antikdagarna i över 20 år och går omkring och tittar om hon kunde komplettera sina samlingar med silver och Arabia med någonting. Hon har samlat sedan hon var liten och är speciellt intresserad av finska kreationer.
– Samlandet finns i blodet hos mig, att få veta historien bakom föremålen tillför väldigt mycket, säger Holmström.
ANDRA LÄSER