Ekåsen får teaterföreställning i Ekenäs – ”Handlar om människor”

Nästa vinter visar Karelia i Ekenäs en pjäs om mentalsjukhuset Ekåsen. Detta för att uppmärksamma att det har gått 100 år sedan sjukhuset öppnade.

Mentalsjukhuset Ekåsen får en teaterföreställning. I dagsläget finns Raseborgs stadshus i sjukhusets tidigare huvudbyggnad.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
24.04.2023 17:08 UPPDATERAD 25.04.2023 21:29
Kulturhuset Karelia i Ekenäs gör en teaterproduktion om mentalsjukhuset Ekåsen. Det meddelar Karelia i ett pressmeddelande på måndagen. Karelia sätter upp pjäsen vintern 2024 för att uppmärksamma att det då har gått 100 år sedan Ekåsen öppnade. Ekåsen stängde för ett antal år sedan och i dag fungerar huvudbyggnaden som Raseborgs stadshus.
Den stundande föreställningen tar fasta på mental hälsa och berättar om vården, men även om händelser både bland personal och patienter. Hanna Åkerfelt är manusförfattare och den nyskrivna pjäsen baserar sig på Tove Virtas bok, Röster från Ekåsen. Henrika Andersson regisserar föreställningen. Konstnären Bettina Björnberg-Aminoff planerar scenografi. Hon skapar även tillhörande konst. Carolina Wendelin står för musiken.
I sitt pressmeddelande skriver Karelia att pjäsen huvudsakligen utspelar sig på 1950- och 1970-talen, men berättelsen ”gör avstickare till vår tid och till Ekåsens början”. 

ANDRA LÄSER