Spelrecension: Lyxigt paketerad skräckaction med en del skönhetsfläckar

The Callisto Protocol är snyggt och fängslande utan att riktigt nå upp till förlagans toppar.

Produktionsvärdena imponerar för budgetklassen med snygg grafik, välgjort ljud och stabilt röstskådespel.
24.12.2022 14:15

Spel: The Callisto Protocol

Format: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 4/5, pc
Åldersgräns: 18
Betyg: 3/5

The Callisto Protocol

Format: Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 4/5, pc
Åldersgräns: 18
Betyg: 3/5
Att The Callisto Protocol både ser ut, låter och till stora delar spelas som skräckactionsviten Dead Space har sin naturliga förklaring. Nygrundade Striking Distance Studios består nämligen till stora delar av just Dead Space-veteraner, som uppenbarligen inte kände sig riktigt klara med rymdskräcktemat ännu.
Debutspelet är närmast att betrakta som ett andligt syskon. Inramningen, kameraperspektivet, protagonisten Jacobs robotliknande mundering och det kryptiska berättandet är alla bekanta ingredienser. Likaså mindre spelmässiga detaljer som hur Jacob kan stampa på stupade fiender för att lösgöra ammunition och andra efterlämnade föremål, eller slunga i väg både objekt och muterade monster genom telekinetisk kraft.
Stundtals kan det bli nästan bli olustigt likt, vilket i själva verket sällan är till The Callisto Protocols fördel som alltjämt kämpar med att nå upp till förlagans toppar.
Men det finns också moment däremellan som hjälper det att stå på egna ben, så som det fördjupade fokuset på närstrider med diverse tillhyggen och de The Last of Us-liknande smygsekvenserna.
Det jag framför allt saknar är ett större mått av kontroll när fienderna börjar strömmar till från alla håll, och bättre balanserade odds rent allmänt i vissa situationer som uppkommer och nu vållar onödigt mycket frustration.
Men för den som kan ha överseende med bristande originalitet och en del mindre bra designval levererar The Callisto Protocol mestadels välregisserad och lyxigt förpackad skräckaction.