Djur är hennes passion

Ett hem är inget hem om utan djur. Så resonerar 24-åriga Mathilda Sjöholm från Tenala. Hon har vuxit upp i ett hushåll där djur alltid varit en naturlig del av familjen och kan inte tänka sig en framtid utan djur.

Mathilda Sjöholm.

Intervju

– Då jag flyttade för att studera tog studierna så mycket tid att jag inte kunde ha djur. Men fy vad tomt, konstigt och fel det kändes, säger Sjöholm.
Med ett brinnande intresse för både djur och medicin föll det sig rätt naturligt att börja studera till veterinär. Trots tidvis mycket krävande studier, har hennes intresse aldrig sinat.
– Branschen är en kombination av allt jag älskar och därför har studierna löpt på. Det här är min passion och jag är beredd att jobba för de mål jag vill nå.
Efter fem års veterinärstudier får man tillfälliga rättigheter att arbeta som veterinär. I somras tog Sjöholm därför genast chansen och provade på jobbet. I samband med det fick hon även frågan om hon ville ställa upp i Yles tv-serie Kandit.
– De skulle följa med och filma min sommar på kliniken. Jag brukar vara öppen för det mesta så jag tänkte ”varför inte”, säger Sjöholm.
I slutet av januari sändes det första avsnittet i tv.
– Det var mest nervöst innan det kom ut. Jag bjöd över några kompisar på skumpa och snacks och såg det tillsammans med dem.
Efter att ha sett det första avsnittet lättade nervositeten.
– Nu känns det bara roligt. Jag vill sprida kunskap om branschen och får på detta sätt också göra det.

Ingen framtid utan djuren

Eftersom ett hem inte är något hem utan djur, bor i dag taxen Siru tillsammans med Sjöholm och hennes pojkvän i Vanda.
– Jag skulle väldigt gärna ha fler djur men det får vänta tills jag bor i småhus där de också har utrymme att röra sig.
I vår då studierna är över ser Sjöholm fram emot att få börja jobba som veterinär. Trots att hennes dagar då kommer innebära ständig kontakt med olika djur, ser hon ingen risk för att hon skulle tröttna på Siru där hemma.
– Det är två helt olika saker att jobba med djur och att umgås med sina egna.
Sjöholm konstaterar att hon brinner för bägge två.
– Jag kommer nog alltid ha djur hemma och jag kommer aldrig söka mig till en annan bransch. Att vara en veterinär med ett hem fyllt av djur är min dröm.
ANDRA LÄSER