Celsa Steel nyttjar Koverhar hamn

Stålföretaget Celsa Steel Service i Pojo kommer att använda sig av Koverhar hamn i samband med att reparationerna av Pojoviksbron inleds i december. Koverhar hamn välkomnar även tillfälliga kunder.

Kunderna strömmar till. Koverhar hamn har fått ytterligare en kund, om än tillfällig. Det är Celsa Stel Service från Pojo, som i december kommer till Koverhar.

I början av december kommer Celsa Steel Service i Pojo att lossa sina laster i Koverhar hamn i stället för sin egen i Skuru. Det handlar om ett tillfälligt arrangemang som beräknas ta ungefär tre månader, eller den tid broreparationen räcker.

Celsas logistikchef Andreas Forsén är nöjd med arrangemanget:

– Det är klart att vi helst använder vår egen hamn som ligger en kilometer från fabriken. Nu blir det längre sträcka på gummihjul, cirka 40 kilometer, men det är ändå väldigt bra att det finns hamnar som vi kan samarbeta med så pass nära, säger Forsén.

Regionalt samarbete

Hamnen i Koverhar är bekant sedan tidigare.

– Redan nu har vi använt oss av Koverhar för att läktra fartygen, då farledsdjupet i Pojoviken inte räcker till, säger Forsén.

Lasterna varierar mellan 2 900-4 000 och i medeltal har företag ett anlöp på 9 dagar. Lasterna består av kamstål i olika former, stänger, rullar och ringar. En del av materialet säljs vidare i samma form, medan en del bockas och klipps i produktionsutrymmena i Pojo.

Celsa Group är ett spanskt familjeföretag med verksamhet i olika länder. I Finland har Celsa verksamhet på tre orter: Raseborg, Esbo och Pälkäne.

Anders Ahlvik, vd för Hangö hamn, säger att det är positivt att man finns till hands även för lokala aktörer.

– Det här visar att Koverhar kan gynna det lokala näringslivet. Att det är för en begränsad tid gör inget. Kanske kan det föda andra lösningar, med tanke på framtiden.

ANDRA LÄSER