Från Washington till Irak och vidare

De senaste åren har Hangöbon Mariette Hägglund studerat och arbetat med internationella relationer i USA. Förra veckan reste hon till Irakiska Kurdistan för nästa projekt.

Mariette Hägglund fokuserar på krisområden.
För drygt två veckor sedan kom hon hem till Finland efter ett och ett halvt år i Washington D.C. Förra onsdagen gick resan vidare till norra Irak.
– Jag är väl en person som gillar nya utmaningar. Mycket handlar om att jag vill lära mig nya saker, men också visa olika perspektiv och förmedla en annan bild av hur de egentligen är, säger Mariette Hägglund.
Tiden som forskningsassistent vid tankesmedjan Center for Transatlantic Relations på Johns Hopkins University i Washington har varit givande, men nu vill hon ta arbetet med mänskliga rättigheter, flyktingfrågor och internationella relationer ett steg längre.
– Det du läser i medierna speglar kanske inte alla realiteter. Man vet aldrig helt hur något är förrän man är där själv, och visst skulle jag vilja få i gång ens någon slags förbättring för människor i ogynnsamma lägen.

Irak efter IS

De närmaste tre veckorna ska Hägglund därför besöka flyktingläger i trakten kring Erbil och Mosul, jobba på ett nytt bokprojekt om vad som händer i Irak efter terrororganisationen IS, och besöka frontlinjen för att träffa lokala soldater som utbildats av bland annat finländska trupper.
– Jag vill höra deras berättelser. Det råder en stor osäkerhet där nu. Vad händer efter IS? Infrastrukturen är förstörd och 1,5 miljoner personer är på flykt i de kurdiska delarna av landet.
De kurdiska trakterna längtar dessutom efter självständighet, och stormaktspolitik inverkar.
– Allt kan bli ännu mer instabilt, säger Hägglund.
Resan till Kurdistan är en naturlig fortsättning på det Hägglund arbetat med de senaste knappa två åren.
– På hösten 2015 sökte jag ett stipendium till Washington, och fick det två månader innan jag skulle åka. Meningen var att vara där sex månader.

Plötslig fortsättning

De första sex månaderna inleddes med en hel del arbete kring Irak och Kurdistan.
– Bland annat ordnade jag en stor konferens om Iraks ekonomiska situation. En massa människor flög in till Washington för den.
Plötsligt blev Hägglund erbjuden en fortsättning. Sex månader blev ett och ett halvt år.
– Sedan arbetade jag mera med EU, USA och nordiska relationer. De tyckte att det skulle passa mig då jag är härifrån.
Det största projektet blev en bok om de nordiska länderna, med fokus på jämliket och välfärd men även immigration och hbtq-frågor. Hägglund koordinerade kontakten med de hela 45 författare som bidrog med texter till boken, bland annat Pekka Sauri, före detta biträdande stadsdirektör i Helsingfors, den norska hotellmogulen Petter Stordalen, modehuset Ivana Helsinkis grundare Paola Suhonen och den svenska komikern och författaren Jonas Gardell.
– Under hela våren ordnade vi boksläpp på olika håll i USA. Boken är skriven för den amerikanska marknaden och fokuserar även kritiskt på problem i Norden, säger Hägglund.

Middag hos Obama

Nyligen hemkommen från den givande tiden i Washington är Hägglund mycket tacksam.
– Man lever kanske lite i en bubbla ännu, men den bästa erfarenheten är nog alla människor man träffat.
Hägglund har fått möjligheten att diskutera med både FBI-rådgivare, politiker och diplomater.
– Man träffar någon som känner någon annan och plötsligt är man inbjuden till något viktigt evenemang.
Under tiden i USA har Hägglund bland annat diskuterat med Martti Ahtisaari och varit på middag till ära för Michelle Obama.
– Ahtisaari har varit något av min idol inom konfliktlösning redan länge och Michelle Obama är superkarismatisk.

Spänning med Trump

Under tiden i Washington har Hägglund också fått forska och skriva bland annat kolumner för Svenska bildningsförbundet som delvis stått för hennes stipendium.
– Och det har ju inte varit brist på saker att skriva om.
Hägglund har med stort intresse följt den politiska turbulens som präglat den amerikanska politiken i och med nya presidenten Donald Trump.
– Skillnaden på hur det var då jag flyttade till Washington och nu då jag kom hem är otroligt stor. Hela Washington har varit på tårna för vad han ska säga.
Hägglund kommer att fortsätta följa med läget i USA.
– Jag skulle nog ha kunnat tänka mig att stanna längre, men på ett och ett halvt år har jag fått en bra bild av samhället. Samtidigt har den mängd information man fått varit överväldigande och jobbet har krävt en massa nätverkande. Efter jobbet har man fått fortsätta försöka vara intressant och intresserad. Det är inte alltid så lätt för en finländare, säger Hägglund skämtsamt.

Krishärdar lockar

Efter de kommande tre veckorna i Kurdistan ska Hägglund slå sig ner i Finland igen. Fortsatta studier, men nu i Finland och Tammerfors, väntar. Magisteravhandlingen ska bli klar. Därefter är målet inställt på att söka till utrikesministeriets diplomatkurs eller hitta andra jobb, i Finland eller ute i världen.
– Jag skulle gärna söka jobb hos till exempel FN eller Röda Korset. Konkurrensen är förstås hård, men jag är öppen att flytta vart som helst. Jag skulle också gärna jobba i något U-land eller krisområde någon gång.
Att flytta och resa sitter redan i ryggmärgen för Hägglund. De senaste fem åren har hon flyttat drygt tio gånger. Mellan 2012 och 2014 spelade hon bland annat innebandy på elitnivå i Schweiz.
– Jag tog en paus i studierna för att testa om det var min grej. Annars skulle jag ha kunnat ångra mig senare. Det var nog roligt men nu har jag ju inte tid mera.
Efter det har hon praktiserat hos FN i Geneve och studerat i Helsingfors, men de kommande tre veckorna i Kurdistan kommer ändå att sticka ut.
– Jag ska bo på hotell med beväpnade vakter och får aldrig röra mig ensam och utan bil, men det är ändå säkrare där än i Bagdad.
I framtiden lär resorna till krisområdena också bli flera. Hägglund verkar ständigt vara på jakt efter nya utmaningar.
– Jag tar det som nya erfarenheter. Det är bara att kasta sig i vattnet och lära sig simma.