Riikka Sundberg vill inte sätta sin konst i ett fack: ”Om min mina tavlor får konstpoliserna att skrapa sig i huvudet är det bara bra”

Hangökonstnären Riikka Sundberg vill inte placera sin konst i något specifikt fack. Den ska vara lite lekfull och handlar i grunden om ett behov att skapa. Hon vill uppmuntra alla att våga mera och inte låta sig begränsas av negativa tankar om att man inte kan.

Riikka Sundberg har en utställning i bibliotekets galleri i Hangö till den 11 februari.
05.02.2023 05:52
Hangöbon Riikka Sundberg håller sin fjärde konstutställning på Hangö bibliotek just nu. Hennes signum har blivit ansikten, och porträtt finns det gott om också den här gången. Hon har också experimenterat med en del abstrakta motiv.
– Jag övervägde att namnge utställningen utifrån något tema. Men jag kunde inte riktigt hitta den röda tråden, säger Riikka Sundberg och tillägger att den gemensamma nämnaren är att tavlorna är en reflektion av hennes tankelandskap.
Hon har sin målarateljé hemma i Täktom i en gårdsbyggnad. När hon sitter med målarpenseln i handen händer det ofta att det som landar på duken blir något helt annat än det hon först planerat. Hon beskriver målandet som en spontan process där resultatet ”blir vad det blir, beroende på vad som bubblar fram”.