Besökarrekord för Svartå slott

På Svartå slott kan man vara nöjd med sin säsong. Förnyelsen av Slottskrogen togs väl emot och besökarna strömmade till i aldrig tidigare skådad skara.

Nöjd. Svartå slotts vd Christine Linder kan blicka tillbaka på en livlig säsong.
Agneta Sjöblom
17.11.2017 11:20
Besöksrekordet slås trots att Slottskrogen på grund av renovering öppnade först till valborg.
– Först var det lite nervöst över hur vi skulle hinna bli klara i tid. När restaurangen sedan öppnade var det fullt från första början. Kunderna bara kom och kom. Vi har aldrig haft så bråd sommar som i år, säger vd Christine Linder.
Även om fjolåret var bra kommer det här året att bli ännu bättre.
– Jag tror att vi kommer att uppnå 80 000 besökare vilket är en ökning på 20 procent. Vi är jättenöjda, säger hon.
Siffran inkluderar förutom restaurangen också slottet och sommarteatern.

Bastun nästa

Slottskrogens förnyelse är något man också är nöjd med. Köket och matsalssidan renoverades och med den tillbyggda paviljongen, med utsikt över Svartån, utökades kapaciteten med drygt 100 platser. Förutom fester används paviljongen också för konferenser.
Nya byggplaner smids redan inför nästa säsong. Då ska bastun invid ån förnyas. Bygglovsansökan är inlämnad och förhoppningen är att kunna inleda byggandet i början nästa år. Enligt nuvarande planer blir det en byggnad med två bastur, en varm veranda och mycket glas.
– Byggnaden kommer att vara inspirerad av badhusen i skärgården och av den snickarglädje som är typisk för Svartå, säger Christine Linder.
Alla byggarbeten sker med tillstånd av Museiverket och också samarbetet med stadens byggnadsavdelning har enligt Christine Linder löpt bra.
Efter svärfar Magnus Linders bortgång i fjol ägs slottsfastigheterna numera av en stiftelse.

Bra med konkurrens

Målsättningen är att hålla stället levande året om. För att liva upp i höst- och vintermörkret ordnas allt från farsdagsmiddagar till whiskeyproving och stumfilmskvällar.
– Vi tycker oss se en utveckling i Finland där folk rör på sig mera under hela året. Man kan inte leva enbart på sommaren. Efterfrågan på våra paket med övernattning och trerätters middag har ökat, i synnerhet till veckosluten, säger Christine Linder.
Hon tycker att hela regionen känns levande, med flera nysatsningar, och välkomnar all konkurrens.
– Förhoppningsvis kommer det att börja hända något i Billnäs. Jag tror Olli (Muurainen) kan göra fina saker där. Mer happening är också bra för oss.

Topp tio

Under vintern har slottet drygt dussinet anställda, sommartid stiger siffran till omkring femtio. Med så många besökare hade man gärna haft ännu fler anställda. Liksom många andra restauranger har man ändå haft svårt att få tag på yrkeskunnig personal.
– Att vi har Niko Tuominen som köksmästare underlättar. Han är karismatisk och kan motivera ungdomar. Tack var det kommer många sommaranställda tillbaka följande säsong vilket är en bra sak, säger Christine Linder.
Hon hoppas kocken Mikael Björklunds försök att sprida positiv stämning i branschen och höja dess anseende ska lyckas.
Slottskrogen har klarat sig bra i olika tävlingssammanhang. Nyligen listades den som den tionde bästa restaurangen i Finland av ansedda restaurangguiden White Guide. Förutom att ge synlighet är framgångarna också ett erkännande och uppmuntran för personalen.
– Att höra till de tio bästa restaurangerna i Finland, den enda av dem på landsbygden, är något att vara stolt över, säger Christine Linder.

ANDRA LÄSER