Fram med solhatten — så här varmt blir det till midsommar

De närmaste dagarna blir ovanligt varma, förutspår meteorologiska institutet. Här är knepen att hålla dig sval i hettan.

Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
23.06.2022 09:37 UPPDATERAD 23.06.2022 13:02
Midsommaren blir solig och varm i största delen av landet. På midsommarafton, fredag, kan det redan bli mellan 25 och 30 grader varmt i nästan hela landet, och på lördag sträcker sig värmeböljan ända upp i Lappland.
— I södra Finland är det ställvis möjligen till och med trettio grader, säger meteorolog Heikki Sinisalo vid Meteorologiska institutet.
På söndag blir det ännu varmare, i söder kan temperaturen krypa över trettio grader. 
Meteorologiska institutet varnar för hetta och stark UV-strålning. Värmen ökar också risken för skogsbrand. 
— Varning för skogsbrand gäller sannolikt i stora delar av södra och västra Finland redan på fredag. Då får man inte bränna brasor, påminner Sinisalo.
Senast det var så här varmt på midsommaren var 1999. Också 1973 och 1935 har det varit över 30 grader på midsommaren.

Inte bara skönt med värme

Den kraftiga värmen  kan orsaka allvarliga hälsoskador i synnerhet för äldre personer och personer som lider av kroniska sjukdomar, påminner Institutet för hälsa och välfärd. Även spädbarn och små barn, gravida och personer som arbetar och idrottar under varma förhållanden utsätts för hettans skadliga effekter.

Ge akt på de här symtomen

Hetta,  vätske- och saltbrist på grund av svettning kan leda till värmesjukdomar, såsom värmeutmattning. 
Symptom på värmeutmattning kan till exempel vara stark törst, kraftig svettning eller sval och fuktig hud, svaghet, huvudvärk, yrsel, irritation och illamående. Den belastning som hettan medför kan också förvärra symtomen på en kronisk sjukdom eller en allvarlig akut sjukdom.
Om du får kraftiga symtom eller symtomen på en grundsjukdom förvärras tydligt ska du kontakta hälso- och sjukvården, i första hand per telefon (den egna hälsovårdscentralen, jouren eller Jourhjälpen tel. 116117). I brådskande situationer ska man ringa nödnumret 112.
Källa: THL
Under heta dagar är det bäst att undvika gassande sol och varma platser, samt onödig fysisk ansträngning. För att undvika vätske- och saltbrist på grund av svettning ska man dricka tillräckligt med vatten och även komma ihåg att äta.
Förutom att ta sig ett dopp är även svala duschar och kalla omslag goda metoder för att svalka sig. Det lönar sig också att klä sig lätt. Kom dock ihåg att skydda dig mot solens UV-strålning.
Det är bra att undvika alkohol vid hetta, eftersom det torkar ut kroppen. Om du dricker alkohol lönar det sig att dricka måttligt och hålla sig till svagare drycker samt komma ihåg att även dricka vatten.

Håll det svalt inomhus

För att förebygga hälsorisker vid varmt väder är det viktigt att försöka hålla en sval temperatur inomhus. Utöver hemmen är det skäl att fästa särskild uppmärksamhet vid svalkan inomhus på vårdinrättningar inom social- och hälsovården samt på dagvårdsplatser för barn, där man vårdar personer som hör till befolkningsgrupper som är känsliga för hetta.
— Skydda fönster mot solen dagtid till exempel med hjälp av gardiner eller persienner. Det lönar sig att stänga fönstren då utomhusluften är varmare än inomhusluften och att vädra inomhus på kvällen eller natten när utomhusluften har kylts ner”, säger THL:s forskare Virpi Kollanus.
Kom ihåg att skydda dig för solen om du är utomhus i helgen.
Om utrymmena inomhus lätt blir varma lönar det sig särskilt för dem som hör till riskgruppen att överväga att skaffa en flyttbar kylare eller installera av en luftvärmepump. En fläkt kan också vara till nytta om luftens temperatur är under 35 grader.
Om temperaturen blir mycket varm inomhus kan man tillbringa några timmar på någon annan sval plats, t.ex. i en skuggig park eller i en offentlig byggnad med luftkonditionering. Uppsök dock inte offentliga utrymmen om du har symptom som tyder på luftvägsinfektion.
Vid värmebölja ska var och en se till sina närståendes välbefinnande. Man ska särskilt ta hand om äldre personer samt personer med grundsjukdomar eller nedsatt funktionsförmåga.
— Det lönar sig att dagligen kontakta dem som hör till riskgrupperna. Hjälp vid behov dina närstående att skydda sig mot hetta”, säger Kollanus.

ANDRA LÄSER