Kolumn: Handbollen har kommit hem

"I de avgörande matcherna har BK inte vunnit bara på plan utan också på läktaren. Det visar förstås på det stora och lojala stöd som finns för laget, men vittnar också om verklig idrottskultur."

Miska Henriksson och BK-46 fick fira guldet med ett stort antal fans i Riihimäki.
Thomas Sundströmthomas.sundstrom@vastranyland.fi
22.05.2023 05:58 UPPDATERAD 22.05.2023 09:46
Handbollen har kommit hem. Karislaget BK-46 är finländsk mästare i herrhandboll för andra året i följd efter att i lördags ha vunnit den femte och avgörande finalen i Riihimäki mot Cocks med klara 34–26.
BK tog därmed guldet med 3–2 i segrar efter en mäktig insats. Cocks som dominerat finländsk handboll under de senaste femton åren kom trots allt till finalserien med en oavgjord match som enda plump i det inhemska protokollet från den här säsongen. Men BK orsakade nu tre förluster på fem matcher för Riihimäkilaget och tog pokalen hem tillbaka till Karis.
Cocks ledde ännu med 2–1 i matcher och hade behövt en seger till för att ta guldet. BK visade dock klass då man i onsdags hemma i Karis vann den fjärde finalen med 36–29 efter stort spel av bland annat Mikael Heinonen i målet.
Därmed sköts allt fram till en femte och direkt avgörande match. Och det är klart att då är förutsättningarna annorlunda. Nu var säkert en stor del av pressen på Cocks, medan BK å sin sida kom till spel efter att ha förlorat samtliga bortamatcher i Riihimäki så långt under den här säsongen.
Men den sviten bröts med besked på lördagen. BK var steget före och i slutet av den första halvleken började man gå sin egen väg. I andra halvlek steg Cocks ännu till tre måls underläge, men BK svarade alltid när det behövdes.
Med facit på hand sågs förmodligen ett av de stora avgörandena i mitten av halvleken då BK ledde 27–22. Då turades man i fem minuter om att missa sina anfall. Så Cocks kom inte närmare och när Janne Korpimäki i stället gjorde 28–22 med tolv minuter kvar att spela kunde man förmodligen andas ut lite i Karislägret.
BK vann till slut med åtta mål och det fanns gott om matchhjältar. Korpimäki är en av dem. Efter en axeloperation i vintras borde säsongen bokstavligen ha varit i paket, men han kunde i stället återvända till de två sista finalmatcherna med stil. Åtta mål sammanlagt, flera i direkt avgörande lägen, var imponerande.
Och en av de stora guldmakarna för andra våren i följd var Mikael Heinonen i målet. I de två sista matcherna noterades han i båda för ett tjugotal räddningar och vann målvaktskampen med marginal.
Dessutom finns förstås de två ässen  i form av Jac Karlsson och Nico Rönnberg. Karlsson märks kanske inte alltid vad målskyttet  beträffar, men är så viktig i både försvar och anfall. Och Nico Rönnberg är sedan Nico Rönnberg  – på lördagen blev det tretton mål och mot honom hade Cocks ingen medicin som bet.
Runt dem fanns sedan ett starkt lag. Sebastian Säkkinen är en av landets bästa målskyttar, Miska Henriksson går från klarhet till klarhet och i Ihor Skyba och Robin Sjöman hade man seriens bästa linjebesättning.
Och så har man förstås en verklig guldtränare i Andreas Rönnberg. Två raka FM-guld talar sitt tydliga språk.
I fjol gjorde BK en lysande säsong och tog sitt första FM-guld på sexton år. I år lyckades man sedan upprepa den bedriften och kanske på ett ännu mera imponerande sätt. Fjolårsmotståndaren Dicken gjorde då en bra säsong och var väl värd sin finalplats, men den verkliga måttstocken i finländsk handboll under det senaste decenniet har ändå varit Cocks.
Nu lyckades BK riva också det fästet och dessutom borta i Riihmäki. Och det som var lika påtagligt båda åren var det massiva publikstödet, både hemma i Karis och borta – i Britas i fjol och i Riihimäki nu. 
I de avgörande matcherna har BK inte vunnit bara på plan utan också på läktaren. Det visar förstås på det stora och lojala stöd som finns för laget, men vittnar också om verklig idrottskultur.

ANDRA LÄSER