En nostalgisk guldgruva för Ekenäsborna

Det finns något för envar här. På lokal nivå är den andra boken i serien om företagare i Ekenäs en smärre guldgruva.

Klassiker. Norvas beklädnadsaffär fanns i nästan 40 år.
Thomas Sundström
01.12.2018 10:50
I fjol gav Raseborgs släkt- och bygdeforskare ut den första delen i ett projekt att dokumentera hantverkare, affärer och företagare i Ekenäs centrum. I boken Lefve konkurrensen! Hantverkare och köpmän i Ekenäs fram till 1940 tog man avstamp från 1880-talet och landade på 1940. Nu kom den andra delen Från krisår till välfärd som fortsätter fram till år 2000.
Här finns nu några mera övergripande texter som belyser utvecklingen och historien i stort, men det som det främst handlar om är små texter om företagare i Ekenäs, uppdelade enligt bransch och kronologiskt. Totalt är det fråga om cirka 1 500 företag från ett trettiotal olika branscher, i vissa fall dessutom försedda med en rad underrubriker.

Nostalgitripp

Och det ska sägas direkt, för en Ekenäsbo är det en enda lång nostalgitripp att gå igenom de nästan 500 sidorna. Det vimlar av företag som man någon gång kommit i kontakt med, men också de som man skrämmande ofta glömt bort.
Förstås finns de stora klassikerna där – namn som Fältmarsch, Roos, Hasselberg och Piponius tillhör väl dem som är välkända för flera generationer. Och förstås är det också många som besökt Ben-Dix eller Borgs sport- och elaffär på Kungsgatan.
Men sedan finns det de som haft kortare storhetsperioder, många är de som verkat i något enstaka år och sedan mera eller mindre försvunnit i tomma intet. Sedan finns det också typiska trendbranscher – visst minns alla i en viss ålder Videohörnan vid torget där man hyrde VHS-filmer på 80-talet.

Massiv insats

Precis som i samband med den första boken ligger det en massiv arbetsinsats bakom. Texterna har sammanställts av Anita Valtonen och Bjarne Westerlund, medan Mikael Rehn på Leo Graphics har stått för layout och bildredigering.
Rent textmässigt blir det förståeligt nog det korta formatet som gäller med väldigt många namn, adresser och årtal men då blir å andra sidan informationsvärdet desto högre. Ett extra plus går till det rika bildmaterialet och inte minst till alla annonser som är insprängda överallt.
De om något ger en bild av hur företagandet utvecklats i Ekenäs.

ANDRA LÄSER