Ovanlig sommar orsakar problem

Den varma och torra sommaren är utmanande för många. Det har varit flera skogsbränder i Västnyland och parkavdelningen i Raseborg har fullt upp.

Torrt. Den senaste tidens varma väder har ökat risken för bränder av olika slag. Till exempel en tobaksfimp kan göra stor skada.
Jesper Sundström
24.07.2018 17:01
På Västra Nylands räddningsverk har den senaste tiden varit hektisk. Brandchef Heikki Kervinen berättar att det inte är vanlig att det uppstår så här mycket bränder. I slutet av förra veckan var årets nota för räddningsverket 226 bränder. Motsvarande siffra för hela förra sommaren var 163.
– Man måste komma ihåg att fjolårets sommar var mycket blöt medan årets sommar har varit ovanligt torr. Första veckan i juni hade vi mycket jobb, för då var det verkligen torrt, säger Kervinen.
Han berättar att Räddningsverket arbetar på ett stort område mellan Esbo och Hangö. Totalt rör det sig om cirka tio kommuner och städer som skall bevakas. Men även om årets sommar har varit svår så är räddningsverket förberett.
– Situationen är allvarlig och på många håll har det utfärdats varning för skogsbrand. Men vi är vana med att det kan vara så här, säger han.

Var försiktig

Kervinen påpekar också att människor som rör sig utomhus bör tänka på brandfaran. Han säger att ungefär hälften av alla larm som når Räddningsverket beror på den mänskliga faktorn.
– Torkan i kombination med blåsten gör att eventuella bränder sprider sig snabbt. Dessutom är det lätt hänt att en skräpkorg börjar brinna och det är farligt att kasta tobaksfimpar i naturen.
Också Joacim Mäkelä, parkchef i Raseborg, ber invånarna att vara försiktiga. Han säger att man skall fundera innan man gör upp eld i skogen.
– Då vi har ärende till Grabbskog i Ekenäs hittar vi alltid nu och då en grill som inte har slocknat. Just nu måste man tänka sig för innan man bestämmer sig för att grilla i naturen.
Dessutom påminner han om att engångsgrillar är förbjudna när det råder varning för skogsbrand.

Ovanlig sommar

Parkavdelningen är förberedd på att en sommar kan vara torr och varm, men trots det har den senaste tiden varit ovanlig. Mäkelä berättar att han inte har varit med om någonting liknande under sina år som parkchef.
– Vi har haft mycket att göra och vi vattnar dagligen i hela Raseborg. På grund av besparingar har vi dock mindre personal och vi har också andra projekt på gång. Men vi gör så gott vi kan.
Bland annat lyfter han fram att det finns nyplanterade områden som behöver bevattnas och dessutom är brandfaran hela tiden närvarande. Än så länge har allvarliga olyckor undvikits.
Mäkelä säger att samarbetet fungerar med räddningsverket och att det finns ett joursystem. Dessutom granskar parkavdelningen de områden som personalen arbetar på. Dyker det upp någonting som kräver en åtgärd agerar man.
– Det ordnas också flera privata evenemang som staden inte ansvarar för. Men staden har ändå en roll i det hela, för det är den som beviljar de olika tillstånden. Och då medföljer genast olika räddningsplaner och liknande.

Rusning till stränderna

De flesta kan säkert relatera till hur skönt det är att ta ett svalkande dopp under en varm sommardag. Mäkelä intygar att Raseborgs badstränder har varit populära den här sommaren. Men också på den fronten har staden ställts inför nya utmaningar.
– Vi har fått se om våra rutiner i och med att stränderna har besökts så flitigt. Ett exempel på det är att toaletterna har tömts oftare. Samtidigt finns det alger och vi får dagligen samtal med frågor om hur algläget ser ut.
Det problematiska med det är, enligt Mäkelä, att det ibland kan vara svårt att ge ett svar. Han säger att det kan finnas alger på morgonen, medan samma plats inte längre har alger på eftermiddagen.
– Vi har och har haft blågröna alger på flera håll i Raseborg. Det har lett till en rusning till de algfria stränderna, bland annat Padva i Bromarv är populär, säger Joacim Mäkelä.