BBC uppmärksammar tvåspråkigheten i Hangö och Ekenäs - också Västra Nyland är med på ett hörn i videoklippet

Det brittiska public service-bolaget BBC har hittat till Hangö och Ekenäs. I ett Instagraminlägg uppmärksammar BBC tvåspråkigheten i Finland. 

BBC uppmärksammar tvåspråkigheten i Ekenäs och har bland annat filmat i Gamla stan i Ekenäs.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
15.08.2022 10:51 UPPDATERAD 16.08.2022 13:47
För några dagar sedan publicerade BBC World Service ett videoklipp på Instagram som uppmärksammar tvåspråkigheten i Finland och framför allt i Västnyland. BBC har filmat i såväl Hangö som i Ekenäs och har bland annat besökt ett kafé i Ekenäs. Där tar BBC fasta på det faktum att personalen betjänar kunder både på finska och på svenska. 
Även Hangös stadsdirektör Denis Strandell framträder i videoklippet och talar bland annat om varför vissa områden i Finland har gatuskyltar med både finska och svenska namn. BBC betonar också att svenska är ett nationalspråk i Finland och i videon får tittaren veta att ungefär fem procent av landets befolkning är finlandssvenskar. 
BBC har även talat med lokala invånare. I videon får man också bland annat se Frihetsmonumentet i Hangö, bilder från Gamla stan i Ekenäs och stränder i de båda städerna. Också Västra Nyland är med på ett hörn i videoklippet. 
Vid ett tillfälle filmas nämligen två tidningar. Den ena är Västra Nyland från den 14 juni och den andra är Helsingin Sanomat.